Raak mij aan! Touch me!

Verleidelijk gefilmd verhaal over onderdrukte en onuitgesproken verlangens in het Marokkaanse Salé. Eindigde op de 1e plaats in de IFFR publieksenquête in Groningen. 

Nadat filmmaker Touzani in haar prachtige debuutfilm Adam (2019) bijna niet uit een bakkerijtje in de medina van Casablanca kwam, zitten we in de al even fraaie opvolger The Blue Caftan vooral in een kleermakerszaakje in de medina van Salé. Touzani kiest dan wel voor een klein canvas, de verhalen die ze vertelt zijn groots. The Blue Caftan gaat over mogen zijn wie je bent en liefde in al zijn gedaanten. Meesterkleermaker Halim is al jaren gelukkig getrouwd met Mina (Azabal, die ook al de hoofdrol speelde in Adam), maar met de komst van de nieuwe leerling Youssef komt er een einde aan hun veilige leventje samen.

The Blue Caftan wordt gedragen door het indrukwekkende acteerwerk van de drie hoofdrolspelers, Lubna Azabal, Saleh Bakri en debutant Ayoub Missioui, van wie Touzani de bewegingen en handelingen zo stileert dat ze perfect aansluiten bij het gelijkmatige tempo en de ingetogen sfeer van de film. 

Cineville: De goeie films van 2023

Filmjaar 2023 is voorbij, maar we kijken nog één keer in de spiegel. Tijd om één van die greatest hits in te halen of je lievelings voor de vijfde keer te zien! Op zaterdag 13 januari maken de allerbeste films van 2023 een ererondje op het witte doek. Films over (een gebrek aan) zelfreflectie, die de camera op zichzelf richtten, of die ons een spiegel voorhielden. Zien we je daar?
 

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor De goeie films van 2023: The Blue Caftan.

Taal
Arabisch
Duur
123 min
Kijkwijzer
Acteurs
Lubna Azabal, Ayoub Messiou, Saleh Bakri
Land
Marokko
Jaar
2022
Regie
Maryam Touzani
"Hoe oprechte liefde uiteenlopende vormen kan aannemen"
NRC 14234
"Je raak als kijker bedwelmd door de sensuele sfeer"
De Volkskrant 14235

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >