Raak mij aan! Touch me!

Huib Modderkolk (Volkskrant en auteur van ‘Het is oorlog maar niemand die het ziet’) over de gevaren van cyberwarfare.

Mededeling > Eerder meldden we dat brigadegeneraal prof. dr. Paul Ducheine (hoogleraar Cyber Operaties aan de Nederlandse Defensie Academie) ook te gast zou zijn. Helaas is hij vanavond niet van de partij i.v.m. ziekte.

 

Is onze digitale veiligheid ‘under attack’?

Onze cyberveiligheid staat onder druk. We zijn steeds afhankelijker van digitale structuren en -processen die ons leven reguleren. Dat maakt ons kwetsbaar voor criminelen, hackers, terroristen en vreemde mogendheden en verandert de manier waarop oorlogen worden gevoerd. Hoe kwetsbaar zijn we precies? Kunnen we onszelf goed voorbereiden of verdedigen op dit soort aanvallen? Welk aandeel nemen cyberoperaties tegenwoordig in bij oorlogsvoering? Aan de hand van een algemene introductie en het conflict tussen Rusland en Oekraïne duiken we in deze materie.  

Huib Modderkolk, onderzoeksjournalist bij de Volkskrant en auteur van het boek 'Het is oorlog, maar niemand die het ziet' laat zijn licht schijnen op onze afhankelijkheid van technologie en welke risico's daarmee gepaard gaan. Vijandige regimes dringen ongezien Nederlandse organisaties binnen en overheden en bedrijven slurpen data. Hoe worden technologieën gebruikt? Wat zijn de spelers?

De avond wordt gehost  door vaste Tech Stage-man Rutger Middendorp.

Over Tech Stage

Het Forum gaat over de wereld van nu en de mogelijkheden van morgen. We staan stil bij ontwikkelingen die vroeg of laat impact hebben op onze levens. Een van de programma’s waarmee we dit doen is Tech Stage, een thema-avond voor iedereen die geïnteresseerd is in actuele technologische thema's, ontwikkelingen en trends. Iedere avond is weer anders, maar het is altijd informatief, speels en met ruimte voor vragen en interactie.  Te gast zijn interessante sprekers en ervaringsdeskundigen, die ons alles kunnen vertellen over de onderwerpen waar we bij stil staan. Tech Stage wordt zo’n vier keer per jaar georganiseerd.

Onderdeel van ‘In Internet We Trust’

We zijn bijna 24/7 verbonden met het internet, ons digitale leven is steeds meer verweven met ons ‘echte’ leven. De digitale apparaten en structuren waarmee we onszelf omringen brengen veel voordelen en gemak. Maar het maakt ons ook kwetsbaarder. Onze privacy maar ook onze veiligheid zijn in het geding, op individueel niveau maar ook op groter, maatschappelijk en economisch niveau. 
Het 25-jarig bestaan van de domeinnaam Google.com (15 september), de ‘internationale maand van de cyber security’ (oktober), de ‘week van de mediawijsheid’ (5 t/m 12 november) en de nationale ‘Check je wachtwoordendag’ (op 24 november) zijn voor Forum Groningen aanleiding om onder de titel In Internet We Trust dit najaar een aantal activiteiten rond dit thema te organiseren voor een breed publiek.

Let op: deze avond was aanvankelijk gepland op 15 november maar is door omstandigheden verplaatst naar 7 december.

Hele programma In Internet We Trust

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Tech Stage: Under Attack!.

Over Huib Modderkolk

Huib Modderkolk (1982) is onderzoeksjournalist bij de Volkskrant, gespecialiseerd in inlichtingendiensten, privacy en de digitale wereld. In talkshows vertelt hij op verhelderende wijze over deze zaken. Hij won de prestigieuze journalistieke prijzen De Tegel (2016) en De Loep (2018 en 2020). Zijn boek 'Het is oorlog maar niemand die het ziet' stond op de shortlist voor de PrinsjesBoekenPrijs en voor de Brusseprijs, de prijs voor het beste journalistieke boek van 2019.

Foto: Ruud Pos

Over Huib Modderkolk

Over Rutger Middendorp

Rutger Middendorp is freelance ideeënman en verhalenmaker. Hij werkt onder andere als blogger voor Bright (RTL), en het Financieel Dagblad (FD). Daarnaast is hij coach en doceert conceptontwikkeling op de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden. Rutger maakt deel uit van de redactie en is de vaste host van Tech Stage. 

Over Rutger Middendorp

Misschien vind je dit ook leuk