Raak mij aan! Touch me!

Google. Facebook. Microsoft - de grote techreuzen. De hele dag door maken we gebruik van hun diensten. Deze Tech Stage ruim baan voor privacy-expert Sjoera Nas over de keerzijde van hun diensten en de strijd tegen big tech.

Privacy en de macht van big tech

Hoe vaak gaan we op het internet niet gedachteloos akkoord met privacyvoorwaarden? Wie neemt nou de moeite om te lezen wáár we precies ja op zeggen? 

Uit vele claims en nieuwsberichten over schendingen van de privacy blijkt dat onze data voor allerlei doeleinden gebruikt worden waar we - als we het wisten - nooit mee akkoord zouden gaan. En dat we met onze ‘ik ga akkoord’ bijdragen aan de groeiende macht van techgiganten als Google, Facebook of Microsoft. 

Hoe zit dat nou precies met die data? En hoe ver reikt hun macht? Is het tij te keren? We weten dat met gigantische budgetten en een leger aan lobbyisten goede Europese privacywetgeving wordt tegengewerkt. Kunnen we de big tech op het internet vertrouwen of moeten we veel meer op onze hoede zijn?

Met hoofdgast Sjoera Nas en vaste host Rutger Middendorp beschouwen we de keerzijde van de turbulente groei van grote techbedrijven.

Over Tech Stage

Het Forum gaat over de wereld van nu en de mogelijkheden van morgen. We staan stil bij ontwikkelingen die vroeg of laat impact hebben op onze levens. Een van de programma’s waarmee we dit doen is Tech Stage, een thema-avond voor iedereen die geïnteresseerd is in actuele technologische thema's, ontwikkelingen en trends. Iedere avond is weer anders, maar het is altijd informatief, speels en met ruimte voor vragen en interactie.  Te gast zijn interessante sprekers en ervaringsdeskundigen, die ons alles kunnen vertellen over de onderwerpen waar we bij stil staan. Tech Stage wordt zo’n vier keer per jaar georganiseerd.

Onderdeel van ‘In Internet We Trust’

We zijn bijna 24/7 verbonden met het internet, ons digitale leven is steeds meer verweven met ons ‘echte’ leven. De digitale apparaten en structuren waarmee we onszelf omringen brengen veel voordelen en gemak. Maar het maakt ons ook kwetsbaarder. Onze privacy maar ook onze veiligheid zijn in het geding, op individueel niveau maar ook op groter, maatschappelijk en economisch niveau. 
Het 25-jarig bestaan van de domeinnaam Google.com (15 september), de ‘internationale maand van de cyber security’ (oktober), de ‘week van de mediawijsheid’ (5 t/m12 november) en de nationale ‘Check je wachtwoordendag’ (op 24 november) zijn voor Forum Groningen aanleiding om onder de titel In Internet We Trust dit najaar een aantal activiteiten rond dit thema te organiseren voor een breed publiek.

Maandag 19 september
20:00 tot 21:30
Rabo Studio
€ 10,00

Over Sjoera Nas

Sjoera Nas is senior privacy consultant bij Privacy Company in Den Haag. Zij heeft bijna 12 jaar gewerkt bij de Autoriteit Persoonsgegevens (voorheen het College Bescherming Persoonsgegevens), als internet- en telecom expert. Ze leidde vele nationale en internationale onderzoeken naar gegevensverwerkingen van bijvoorbeeld Google, Facebook en Microsoft. Ze was rapporteur of co-rapporteur van vele richtlijnen van de Artikel 29-werkgroep over internet en technologie. In mei 2018 stapte zij over naar Privacy Company. 

Sjoera treedt op als externe FG voor een aantal organisaties in de publieke sector, en heeft inmiddels een groot aantal Data Protection Impact Assessments (DPIA’s) mogen uitvoeren voor het Rijk en voor SURF, de ICT-inkooporganisatie voor hogescholen en universiteiten. Haar uitgebreide rapporten over de risico’s van de gegevensverwerking door Google (Google Workspace), Microsoft (Windows, Office, Intune en DKE) en Zoom zijn openbaar beschikbaar, Sjoera schrijft veel blogs over de DPIA rapporten , en publiceert updates op LinkedIn.

Over Sjoera Nas

Over Rutger Middendorp

Rutger Middendorp is freelance ideeënman en verhalenmaker. Hij werkt onder andere als blogger voor Bright (RTL), en het Financieel Dagblad (FD). Daarnaast is hij coach en doceert conceptontwikkeling op de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden. Rutger maakt deel uit van de redactie en is de vaste host van Tech Stage. 

Over Rutger Middendorp

Boeken uit onze collectie over dit onderwerp

  • Silicon Valley Facebook ; Kritiek Google ; Amazon.com ; Apple (bedrijf) ; Microsoft Corporation
Willem Gooijer,
Dansen op de maat van het algoritme [Boek] : hoe Silicon Valley ons veranderde van een klant in een product
  • Informatiemaatschappij ; Kritiek ; Internet ; Veiligheid
Huib Modderkolk,
Het is oorlog maar niemand die het ziet [Boek]
  • Algoritmen ; Toekomst ; Automatisering
Hannah Fry, Johannes Jonkers
Algoritmes aan de macht [Boek] : hoe blijf je menselijk in een geautomatiseerde wereld?
  • Internet ; Kritiek
Marleen Stikker,
Het internet is stuk [Boek] : maar we kunnen het repareren
  • Informatiemaatschappij ; Cultuurfilosofie
Hans Schnitzler,
Wij nihilisten [Boek] : een zoektocht naar de geest van digitalisering

Misschien vind je dit ook leuk

Bellingcat, Truth in a Post-Truth World Bellingcat, Truth in a Post-Truth World

Bellingcat, Truth in a Post-Truth World

woensdag 19 oktober 19:00 tot 20:45
Privacy café Privacy café

Privacy café

vrijdag 4 november 14:30 tot 17:00
Security café Security café

Security café

vrijdag 30 september 14:30 tot 17:00