Raak mij aan! Touch me!

Veelgeprezen drama van Todd Field (Little Children) met Cate Blanchett als de briljante, veeleisende, soms ronduit tirannieke Amerikaanse dirigent van een prestigieus Duits orkest.

Scenarist-regisseur Todd Field keert terug na een afwezigheid van zestien jaar en richt de camera op Lydia Tár, de eerste vrouwelijke chef-dirigent van een groot symfonieorkest en een van de belangrijkste vertolkers van klassieke muziek in de 21ste eeuw. Tár is een briljante en snedige vrouw, die altijd het maximale van haar orkestleden vraagt. Iedereen dweept met haar, deels ook uit angst. De komst van een jonge celliste blijkt evenwel het begin van Társ ondergang in te luiden.

Tár behandelt het uiterst actuele thema van machtsmisbruik op de werkvloer, waarbij het dit keer eens een vrouw is in de rol van dader. Hoofdrolspeelster Cate Blanchett won tijdens het filmfestival in Venetië de Volpi Cup, de prijs voor beste actrice. Regisseur Todd Field liet weten het scenario speciaal voor Cate Blanchett te hebben geschreven. ‘Als zij nee had gezegd was Tár eenvoudigweg niet gemaakt’, aldus Field.

"Tár is een klassiek ondergangsepos"
NRC 14085
"Fijn bijtende parabel over #MeToo"
VPRO Cinema 14084
"Een film die de kijker wil dwingen genuanceerd te denken"
AD 14083

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Tár.

Taal
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
Duur
158 min
Kijkwijzer
Acteurs
Cate Blanchett, Nina Hoss, Noémie Merlant, Julian Glover, Mark Strong, Sophie Kauer, Sylvia Flote, Allan Corduner
Land
VS
Jaar
2022
Regie
Todd Field

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >