Raak mij aan! Touch me!

Een vrouw kijkt snikkend toe wanneer een stokoude boom met wortel en al op een truck met legger het dorp wordt uitgereden. Het is een even absurdistisch als treurig stemmend beeld.

In Georgië ontwikkelt de puissant rijke ex-minister-president Bidzina Ivanishvili een botanische privétuin vol zeldzame, oeroude bomen, die hij vanuit het hele land laat aanslepen. Terwijl hij zijn geld en macht aanspreekt om zijn leven te verrijken, ontneemt hij de vrijwel machteloze bevolking haar ziel en zuurstof. De mythische reuzen worden voor een schijntje en onder valse beloften ontworteld. Met achterlating van enorme kraters, wegopstoppingen, treinvertragingen en vernielingen aan eigendommen, de lokale natuur of de bomen zelf.

De reis die daarop volgt, over land en zee, wordt vastgelegd in elegante, statische beelden. In tussenliggende scènes bespreken werklui hun kijk op de bizarre klus en worstelen dorpelingen met woede en frustratie. Een enkeling hoopt nog dat Ivanishvili gedane beloftes nakomt. Hoewel regisseur Salomé Jashi zich van commentaar onthoudt, is het politieke statement kristalhelder.

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Taming the Garden.

Taal
Georgisch gesproken, Engels ondertiteld
Duur
92 min
Land
Zwitserland,Duitsland,Georgië
Jaar
2021
Regie
Salomé Jashi