Raak mij aan! Touch me!

Voordat Jane Campion definitief wereldfaam verwierf met An Angel at My Table (1990) en The Piano (1993) had ze al een stormachtige entree gemaakt met dit eigengereide debuut.

Stormachtig is ook de manier waarop de ontembare Dawn, bijgenaamd Sweetie, het leven van haar veel rustiger maar bijgelovige zus Kay binnenvalt. Wanneer ook hun goedwillende, gescheiden vader daar intrekt, kan de kluwen van smeulende neuroses tot ontbranding komen.

Campion legt het thema van de disfunctionele familie als het ware onder een vergrootglas – mede door de expressieve vormgeving met soms surrealistisch getinte vondsten. Met veel ironie ook, zoals een mislukkende meditatie. Of anders wel die vreemde bomenfobie van Kay die bij de aangrijpende ontknoping plotseling van belang is. Hoe uitdagend ook, juist daarmee toont Campion een goed oog te hebben voor wat er onder het ogenschijnlijk normale leven sluimert.

Een wrang-komische en tegelijk tedere kijk op knellende familiebanden, liefde en andere onhandigheden.

Let op: deze film is Engels gesproken en niet ondertiteld.

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Sweetie.

Taal
Engels gesproken, niet ondertiteld
Duur
97 min
Kijkwijzer
Acteurs
Geneviève Lemon, Karen Colston, Tom Lycos
Land
Australië
Jaar
1989
Regie
Jane Campion

Women Make Film

Sinds het begin van de cinema schrijven, regisseren en produceren vrouwen films. Maar in filmlijstjes en bij prijsuitreikingen vind je ze niet zo vaak. In september 2021 zie je daarom de nieuwe monumentale docuserie Women Make Film: A New Road Movie Through Cinema én vertonen we zo’n 25 essentiële, verrassende en plafondbrekende parels van vrouwelijke filmmakers.

In samenwerking met Internationaal Filmfestival Assen.

Meer Women Make Film

Petite Maman

Petite Maman

Verhaal waarin de grenzen tussen heden en verleden vervagen

zondag 19 september 16:00 tot 17:22

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >