Raak mij aan! Touch me!

In het tijdperk van de zwijgende film waren de films van Lois Weber hun tijd schrikbarend ver vooruit - en ook immens populair.

Ze schreef, regisseerde, produceerde en speelde soms in haar films, pionierde met technieken zoals splitscreen en dubbele belichting en in 1916 was ze de best betaalde studioregisseur in de VS, man of vrouw.

Bij deze voorstelling zie je twee van haar korte films, Shoes en Suspense, live muzikaal begeleid door Kevin Toma. Kevin Toma, filmjournalist bij de Volkskrant, begeleidt al sinds 1994 stille films met eigen composities. Bij Suspense zal hij improviseren aan de piano en voor Shoes heeft hij een prachtig stuk gecomponeerd met piano en elektronische muziek.

Suspense (1913)

Het verhaal van de 11 minuten durende thriller Suspense is eenvoudig: een zwerver bedreigt een moeder en kind, terwijl de vader van het kind naar huis rent om hen te redden, maar de technieken die worden gebruikt om het te vertellen zijn verbazingwekkend complex en baanbrekend. Zie waar Hitchcock en Kubrick de mosterd haalden!

Shoes (1916)

Dit tragische verhaal geldt als een van Webers meesterwerken. De jonge Eva Meyer moet met haar baantje als winkelassistent haar gezin onderhouden. Ze houdt nauwelijks het hoofd boven water en dreigt de prostitutie in te glippen. De rauwe en realistische stijl van de film, grotendeels op locatie geschoten in de achterstandswijken van Los Angeles, was uniek voor een film aan het begin van de twintigste eeuw.

Let op: deze films bevatten geen dialoog. De tussentitels zijn in het Engels en worden niet ondertiteld.

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Suspense & Shoes.

Taal
Engelse tussentitels
Duur
75 min
Land
Verenigde Staten
Jaar
1913
Regie
Lois Weber

Women Make Film

Sinds het begin van de cinema schrijven, regisseren en produceren vrouwen films. Maar in filmlijstjes en bij prijsuitreikingen vind je ze niet zo vaak. In september 2021 zie je daarom de nieuwe monumentale docuserie Women Make Film: A New Road Movie Through Cinema én vertonen we zo’n 25 essentiële, verrassende en plafondbrekende parels van vrouwelijke filmmakers.

In samenwerking met Internationaal Filmfestival Assen.

Meer Women Make Film

Daughters of the Dust

Daughters of the Dust

Eerste grote bioscooprelease van een zwarte vrouwelijke filmmaker.

vrijdag 24 september 16:00 tot 18:03

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >