Raak mij aan!

Vijf minderjarige Iraanse meisjes zagen geen andere uitweg uit hun ellende dan het vermoorden van hun vader, man of zwager. 

In een Iraanse jeugdgevangenis zit een groep minderjarige meisjes hun straf uit voor een zware misdaad: de moord op hun vader, hun echtgenoot of een ander mannelijk familielid. De bijzondere band die filmmaker Mehrdad Oskouei met hen opbouwde, is voelbaar in observaties van openhartige onderlinge gesprekken en speels gestoei, en privé-momenten waarin ze vertellen over de gevolgen van, en soms de redenen voor hun daad.

Soms laat hij hen alleen met zijn camera, die zij dan gebruiken om zich te richten tot hun overleden slachtoffers of hun medeplegers – drie van de meisjes pleegden de moord samen met hun moeders, die in een andere gevangenis hun executie afwachten. 

In tegenstelling tot de veel troostelozer situatie van deze moeders, hangt in de woonvertrekken van de meisjes – een gezamenlijke cel die aanvoelt als een grote meisjesslaapkamer, een leslokaal en een groene binnenplaats waar een nestje eendenkuikens rondwaggelt – een bijna zorgeloze sfeer. Gaandeweg begint het te dagen dat deze gesloten vrouwenwereld niet alleen een gevangenis is, maar ook een plek die haar bewoners afschermt van een samenleving waarin mannen op vaak agressieve wijze de dienst uitmaken.

Agenda

Zondag 1 december
15:45 tot 17:03
Engels ondertiteld
Camera 1
€ 10,50
Taal
Farsi gesproken, Engels ondertiteld
Duur
74 min
Land
Iran,Noorwegen
Regie
Mehrdad Oskouei

Deze IDFA-docu's vind je misschien ook leuk

Allen tegen allen Allen tegen allen

Allen tegen allen

zondag 1 december 16:30 tot 18:35
I Love You I Miss You I Hope I See You Before I Die I Love You I Miss You I Hope I See You Before I Die

I Love You I Miss You I Hope I See You Before I Die

zondag 1 december 21:15 tot 22:31
Let's talk Let's talk

Let's talk

zondag 1 december 19:15 tot 20:52
Ze noemen me Baboe Ze noemen me Baboe

Ze noemen me Baboe

zaterdag 30 november 19:30 tot 21:30

IDFA in Groningen >

IDFA in Groningen >

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on