Raak mij aan! Touch me!

Go Dutch Go Forum!

Wil je deze zomer je Nederlands op niveau houden en misschien zelfs verbeteren? We presenteren speciaal voor buitenlandse mensen in Groningen een leerzaam én luchtig zomerprogramma met veel Nederlandse taal en cultuur! De zomerschool is bedoeld voor buitenlandse inwoners van Groningen. Het programma is in begrijpelijk Nederlands, voor iedereen vanaf taalniveau A2. Er is veel ruimte om zelf te spreken.

DatumOnderwerp
15 juliNederlandse geschiedenis en cultuur in uitdrukkingen en spreekwoorden
22 juliFiets- en wandelexcursie naar het Westpark (vertrek per fiets vanaf het Forum)
5 augustusNederlandse poëzie in leesbare taal
13 augustusIconische Nederlandstalige muziek
19 augustusFiets- en wandelexcursie naar de Onlanden (vertek per fiets vanaf het Forum)

Scroll naar beneden voor een uitgebreide omschrijving per cursus!

Click here for English

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Summerschool - Go Dutch Go Forum.

Programma

Vrijdag 15 juli | "We zijn in de aap gelogeerd!" Nederlandse geschiedenis en cultuur in uitdrukkingen en spreekwoorden

Dit is echt een programma voor nieuwsgierige aagjes! Het leren van Nederlands lijkt soms een gevecht tegen de bierkaai want de taal bevat honderden uitdrukkingen en spreekwoorden die niet op een logische manier te begrijpen zijn. Veel uitdrukkingen hebben bijvoorbeeld een relatie met de zeevaart. Sommigen zijn niet moeilijk: 'de wind in de zeilen hebben'. Maar wat is er aan de hand als je bakzeil haalt?

Tijdens deze ochtend leer je over de Nederlandse geschiedenis en cultuur via uitdrukkingen en spreekwoorden die je regelmatig kunt horen en lezen.

Vrijdag 22 juli | Fiets- en wandelexcursie naar het Westpark, een stuk natuur aan de rand van Groningen (vertrek per fiets vanaf Forum Groningen)

We gaan wandelen door het Westpark, een bijzonder natuurgebied aan de westkant van de stad. Een natuurgids vertelt je over de natuur en de geschiedenis van het park. We lopen over verborgen paadjes en onderweg kunnen we zomaar korhoenders en varkens tegenkomen. Aan het einde bezoeken we Tuin in de Stad. Dit is een bijzondere tuin, kwekerij, podium en camping. Je kunt er biologisch gekweekte planten kopen en je kunt er ook nog kamperen. Aan het einde van de excursie drinken koffie op het terras van Tuin in de Stad.

De wandeling is ongeveer vier kilometer lang. Het is goed om goede, stevige schoenen te dragen. En als je een verrekijker hebt, neem die mee!

Vrijdag 5 augustus | "De moeheid in een bootje" - Nederlandse poëzie in leesbare taal

Het lezen van 'echte' Nederlandse literatuur is een doel van veel buitenlandse mensen die Nederlands leren. Maar literaire romans of zelfs korte verhalen zitten vaak vol met moeilijke woorden en het is niet leuk als je elke minuut in het woordenboek moet kijken. Tijdens deze ochtend maak je kennis met enkele Nederlandse schrijvers die hun gedichten in relatief eenvoudige woorden schreven, zoals Hans Lodeizen, Rutger Kopland, Judith Herzberg en Jan Hanlo.

Vrijdag 12 augustus | "Ik ben zo blij, zó blij, ..." Iconische Nederlandstalige muziek

Als je tegen een Nederlander van boven de 40 zegt: "Ik ben zo blij, zó blij ..." dan heb je een grote kans dat hij/zij de zin af kan maken: ... dat mijn neus van voren zit en niet opzij." Het is de tekst van een oud maar nog altijd bekend carnavalslied. Zo zijn er meer iconische liedjes die bij veel mensen in het geheugen gegrift staan: "Vluchten kan niet meer", "Hoe sterk is de eenzame fietser" en "32 jaar".

Op deze ochtend hoor je een aantal van deze liedjes, de makers en de achtergrond. Zodat je in de toekomst lekker mee kunt zingen!

Vrijdag 19 augustus | "Een natuurreservaat vlakbij huis" Fiets- en wandelexcursie naar de Onlanden (vertek vanaf Forum Groningen)

Mensen die in Groningen wonen zeggen vaak dat het fijn is dat je zo snel buiten de stad en in de natuur bent. Een heel interessant maar niet zo bekend natuurgebied ligt vlakbij de stad: de Onlanden. In dit gebied is veel ruimte voor het water. Sommige stukken zijn zelfs moerasachtig. Je kunt er veel soorten vogels  zien: de zilverreiger, snor, waterral, koekoek, baardmannetje en roerdomp. Ook de otter en de bever komen er voor.

We gaan op de fiets naar De Onlanden (circa zeven kilometer). Daar drinken we eerst koffie bij De Onlanderij en daarna maken we een wandeling van ongeveer vijf kilometer door het gebied met begeleiding van een natuurgids. Als je een verrekijker hebt, neem die dan mee. En draag goede wandelschoenen. 

Taalcafé Taalcafé

Taalcafé

maandag 5 juni 10:00 tot 11:30
Taalhuis Taalhuis

Taalhuis

maandag 5 juni 14:00 tot 15:00

Boekentips in je inbox? >

Boekentips in je inbox? >