Raak mij aan! Touch me!

In deze dystopische sciencefictionfilm is de aarde door verwaarlozing en vervuiling een barre planeet geworden.

Het laatste groen bevindt zich in gigantische kassen in de ruimte. Plantkundige Freeman Lowell verzorgt de planten met hart en ziel en wanneer hij het bevel krijgt om de kassen te vernietigen, weigert hij dit dan ook.

Na het gigantische succes van lowbudgetfilm Easy Rider (1969) gaf filmstudio Universal een aantal jonge filmmakers cart blanche zolang de kosten maar niet hoger waren dan een miljoen dollar. De makers van Easy Rider, Peter Fonda en Dennis Hopper maakten respectievelijk The Hired Hand en The Last Movie. Milos Forman ging aan de gang met Taking Off en George Lucas zou American Graffiti maken.

Douglas Turnbull kreeg een miljoen om Silent Running te maken. Hij had ervaring opgedaan als specialist voor special effects bij de opnamen van Stanley Kubricks 2001: A Space Odyssey (1968). Een van de effecten die hij had moeten creëren voor 2001 was de omgeving van Saturnus. Dit lukte echter niet en Kubrick verving Saturnus voor Jupiter. Voor Silent Running kreeg Trumbull het wel voor elkaar om Saturnus realistisch in beeld te brengen. Silent Running was de voorloper van de golf sciencefictionfilms die in de tweede helft van de jaren zeventig zou losbreken. Star Wars, Close Encounters of the Third Kind en Battlestar Galactica zijn allemaal schatplichtig aan de modellen die werden gebruikt in Silent Running.

Frightening Future

Groningen staat in 2021 een jaar lang in het teken van omgaan met klimaatverandering en ook in Forum besteden we uitgebreid aandacht aan de toekomst van onze planneet. Een mooie gelegenheid om een reeks dystopische klassiekers te vertonen waarin de mensheid allang aan het kortste eind heeft getrokken.

Of je nu moet overleven in een zwaar overbevolkt New York, door de gevolgen van vervuiling in een reusachtige koepel woont of ondergronds leeft doordat een virus 99% van de mensheid heeft uitgeroeid – dystopische toekomstbeelden in film zijn vaak even fascinerend als verontrustend.

Verderop in 2021 vertonen we o.a. Soylent Green (1973), Logan's Run (1976) en 12 Monkeys (1995). Houd onze facebookpagina in de gaten voor data en tickets.

Forum Film Facebook
Frightening Future

Agenda

Zondag 24 januari
21:00 tot 22:35
Camera 5
€ 10,50
Taal
Engels
Duur
89 min
Kijkwijzer
Acteurs
Bruce Dern, Cliff Potts
Land
Verenigde Staten
Jaar
1972
Regie
Douglas Trumbull

Forum Classics

Smakelijke culthits, verantwoorde mijlpalen en uitbundige guilty pleasures halen we nog één keer terug naar het witte doek.

Forum Classics

Misschien vind je dit ook leuk

Koolhovens Helden #4: The Andromeda Strain Koolhovens Helden #4: The Andromeda Strain

Koolhovens Helden #4: The Andromeda Strain

vrijdag 8 januari 19:30 tot 00:00
La Haine: 25th Anniversary La Haine: 25th Anniversary

La Haine: 25th Anniversary

vrijdag 11 december 20:00 tot 22:30

Wekelijks de filmnieuwsbrief in je inbox >

Wekelijks de filmnieuwsbrief in je inbox >

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on