Raak mij aan! Touch me!

In dit essayistische reisverhaal gaan filmmakers Mirka Duijn en Nina Spiering op zoek naar de geschiedenis van Shangri-La, het beroemde denkbeeldige paradijs uit de roman Lost Horizon (1933).

Twee decennia geleden bewees Deqin, een Tibetaanse regio in China, dat zij het oorspronkelijke, legendarische Shangri-La waren. Een plek die werd bedacht door de Britse schrijver James Hilton, die erover schreef in zijn roman Lost Horizon uit 1933. In het wereldberoemde verhaal - in 1937 ook verfilmd door Frank Capra - stranden vier personen na een vliegtuigongeluk in het Kunlun-gebergte, waar ze een prachtig klooster vinden: het aardse paradijs. Pure fictie dus. 

Hoe kan het dan dat deze Tibetaanse regio claimt deze utopische plek te zijn? Nieuwsgierig naar hoe het zit, reist Mirka Duijn naar de bergen van Tibetaans-China met de bedoeling de waarheid achter dit bewijs te achterhalen. Maar in plaats van antwoorden te krijgen, raakt de maker verstrikt in een web van feiten en ficties, waarheden en verzinsels over de plek en zijn koloniale verleden. 

Door de vele lagen van dit wonderlijke en complexe verhaal te ontwaren, geeft deze film een kritische blik op toerisme, media en zelfs het documentaire maken zelf.

"Fraai geïllustreerde documentaire"
de Volkskrant 13575

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Shangri-La, Paradise Under Construction.

Taal
Nederlands, Engels, Tibetaans gesproken, Nederlands ondertiteld
Duur
94 min
Land
Nederland
Jaar
2022
Regie
Mirka Duijn

Misschien vind je dit ook leuk

All the Beauty and the Bloodshed All the Beauty and the Bloodshed

All the Beauty and the Bloodshed

dinsdag 7 februari 18:20 tot 20:32
Babylon Babylon

Babylon

maandag 6 februari 19:30 tot 22:48

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >