Raak mij aan! Touch me!

De GRA, de Grande Raccordo Anulare, is de grote ringweg rond Rome.

Rosi verschanste zich twee jaar langs de snelweg en zoomt in op het onzichtbare Rome, met warme, soms geestige portretten: van een ambulancechauffeur die voor zijn zieke moeder zorgt, een wetenschapper die palmbomen bestudeert, een palingvisser die terugverlangt naar tradities, oudere prostituees in een camper en een sigarenrokende edelman die gymnastiek doet op het dak van zijn kasteel.

Zo geeft Rosi een gezicht aan de mensen waar de auto’s op de snelweg alleen maar langs scheuren. In een losse maar ingenieuze vorm toont hij het dagelijkse leven in de schaduw van de vooruitgang en legt daarmee de tegenstellingen in de stad bloot. Rosi liet zich deels inspireren door Italo Calvino’s roman De onzichtbare steden, oorspronkelijk gepubliceerd in 1972.

Sacro GRA was de eerste documentaire die de Gouden Leeuw voor Beste Film won op het filmfestival van Venetië in 2013, waar hij werd ontvangen als tegengif voor de extravaganza van La grande bellezza, Paolo Sorrentino’s fictieve verbeelding van het Rome van de beau monde uit datzelfde jaar.

Gianfranco Rosi

Gianfranco Rosi is de hoofdgast van IDFA Amsterdam. Hoewel hij slechts zes lange films maakte, bestaat zijn oeuvre uit meesterwerken die een unieke blik op de samenleving bieden. Tijdens IDFA Groningen zie je vier van deze films. Filmjournalist Gerlinda Heywegen noemt het werk van Rosi in hoge mate intrigerend en humanistisch. Zijn camera is intens geduldig net als de regisseur zelf. Rosi kiest voor de mens, altijd. Of hij nu "goed" of "slecht" is. Hij geeft zijn overwegingen en zijn beeldtaal door aan zijn publiek met een open uitnodiging niet te oordelen of veroordelen

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Sacro GRA.

Taal
Italiaans gesproken, Nederlands ondertiteld
Duur
93 min
Land
Italië
Jaar
2013
Regie
Gianfranco Rosi

Misschien vind je dit ook leuk

Notturno Notturno

Notturno

Het dagelijks leven van een gezin in oorlogsgebied.

zondag 6 december 14:05 tot 15:55
The Truffle Hunters The Truffle Hunters

The Truffle Hunters

Jagen op het duurste ingrediënt ter wereld: de witte truffel

zondag 6 december 15:30 tot 17:04

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on