Raak mij aan! Touch me!

Meer dan ooit te voren gaan mensen massaal de straat op. De doelen verschillen, maar het gevoel van noodzaak lijkt hetzelfde.

Klimaat, Black Lives Matter, MeToo, boerenprotesten. Mensen die nooit eerder protesteerden, doen dat nu toch. We lijken allemaal rebellen en dwarsdenkers te worden. Zullen we op die manier de wereld ten goede veranderen of komen we door al die protesten steeds meer tegen over elkaar te staan?

En hoe zit het met het vrije woord? Kunnen we nog zeggen wat we willen? Moeten we soms meer onze mond houden? Minder beledigen? Hoe fatsoenlijk zijn we nog?

Te gast zijn Ebru Umar, Eva Rovers en Stella Bergsma. De presentatie van de avond is in handen van schrijver, journalist en rebel Rosa Timmer.

Verplaatst naar 21 maart

Rebels & Vrij is verplaatst naar zondag 21 maart i.v.m. de coronamaatregelen. Heb je tickets, dan blijven die geldig.

Agenda

Zondag 21 maart
16:00 tot 17:30
Rabo Studio
€ 10,00

Ebru Umar

Er zijn weinig vrouwen in Nederland die zoveel emotie oproepen als columnist Ebru Umar. Positief of negatief – je houdt van haar of je haat haar, er lijkt geen middenweg te zijn. Elke column die ze publiceert, staat garant voor gedoe. Zelfs als de woorden moslim, integratie, politiek, deportatie, vrouwen, emancipatie, full time werken, sterilisatie, haten, (Neder)Turk, Mocro’s, Erdogan of VVD er niet in voorkomen, Ebru’s kans om ooit nog uitgeroepen te worden tot de nationale knuffelturk, was al vergooid voordat ze ooit een letter gepubliceerd had.

Gelukkig maar. Zo'n Pim Fortuynprijs win je niet zomaar. Bovendien: if you can't stand the heat, get out of the kitchen. De columnistenkitchen is Ebru's domein; die andere keuken wil ze niet dood in gevonden worden.

Ebru Umar

Eva Rovers

Eva Rovers is auteur van de veelgeprezen biografieën De eeuwigheid verzameld. Helene Kröller-Müller (1869-1939) en BOUD. Het verzameld leven van Boudewijn Büch.

In juni verscheen haar nieuwste boek, De rebelse held, een bundeling prikkelende brieven die zijn schreef aan de bijna vergeten uitvinder, filosoof, dichter, auto-ontwerper, architect en futuroloog Richard Buckminser Fuller - ook wel 'de Leonardo da Vinci van de twintigste eeuw' genoemd. Met haar persoonlijke en bevlogen stijl smeedt Eva in deze brieven wonderlijke historische verhalen aan hedendaagse thema’s als klimaatverandering, de tech-revolutie, overbevolking, hernieuwbare energie en falende democratieën.

Eerder schreef Eva twee boeken over opstand en activisme: in 2017 verscheen Ik kom in opstand, dus wij zijn, een filosofisch pamflet over opstand in digitale tijden. Een jaar later schreef ze Practivisme. Een handboek voor heimelijke rebellen.

Eva Rovers

Stella Bergsma

Stella Bergsma is schrijver, opiniemaker en frontvrouw van de band Einsteinbarbie. In 2014 verscheen haar bundel Cupcakes met gedichten en songteksten bij uitgeverij Lebowski en in 2015 vertaalde ze de gedichten van Charles Bukowski. Ze bedacht de term 'sletvrees' en schrijft columns, artikelen en verhalen voor onder andere de Volkskrant, HP/DeTijd, Linda en Vrij Nederland.

In maart 2016 verscheen haar debuutroman Pussy Album bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, een spraakmakend boek dat lovende recensies kreeg van onder meer Jeroen Vullings, Sylvia Witteman en Marnix Verplancke. In 2020 schreef zij het boekenweekmanifest Nouveau Fuck, speciaal voor dwarsdenkers.

Stella is regelmatig te gast in talkshows om haar ongezouten mening te geven over gevaarlijke zaken als feminisme, seks & literatuur

Stella Bergsma

Agenda

Zondag 21 maart
16:00 tot 17:30
Rabo Studio
€ 10,00

Misschien vind je dit ook leuk

Het Grote Gebeuren Het Grote Gebeuren

Het Grote Gebeuren

Het leukste festival voor lezers en schrijvers!

zaterdag 3 april 20:00 tot 01:00
Naked Lunch met Herman Brusselmans Naked Lunch met Herman Brusselmans

Naked Lunch met Herman Brusselmans

Interview over zijn nieuwe boek

donderdag 22 april 12:15 tot 13:15
Abonnement voor volwassenen Abonnement voor volwassenen

Abonnement voor volwassenen

Lekker veel lenen, lezen en luisteren!

Boekentips en literaire events in je inbox? >

Boekentips en literaire events in je inbox? >

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on