Raak mij aan! Touch me!

De Japanse Oscarinzending is een dystopisch drama over een nabije toekomst waarin de overheid een programma lanceert dat senioren aanmoedigt om euthanasie te plegen.

De overheid biedt met het plan een comfortabel laatste hoofdstuk van het leven aan, met persoonlijke begeleiding richting de eindhalte. De deelnemers kunnen zich troosten met het feit dat ze niet langer een last zijn voor de maatschappij. Plan 75 volgt drie personages: de bejaarde Michi, Plan 75-verkoper Hiromu en zorgverlener Maria. Zij worden ieder op hun eigen manier geconfronteerd met de keuze tussen leven en dood.

Plan 75 is een prikkelend gedachtenexperiment. Debuterend filmmaakster Chie Hayakawa schetst een ogenschijnlijk zeer realistische nabije toekomst waarin ouderen een tastbare bedreiging vormen voor de economie. De film borduurt op subversieve wijze voort op het belang dat in de Japanse cultuur aan zelfopoffering wordt gehecht. Plan 75 ging in première tijdens het filmfestival van Cannes en kreeg een speciale vermelding van de jury voor de Caméra d’Or (de prijs voor de beste debuutfilm).

"Een soms ijzersterke, tot nadenken stemmende film"
VPRO Cinema 14811
"Een soms ijzersterke, tot nadenken stemmende film"
NRC 14810

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Plan 75.

Taal
Japans,Tagalog gesproken, Nederlands ondertiteld
Duur
112 min
Kijkwijzer
Acteurs
Isomura Hayato, Baisho Chieko, Yuumi Kawai
Land
Japan
Jaar
2022
Regie
Hayakawa Chie

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >