Raak mij aan! Touch me!

Op 23 juli gaan, na een moeizame aanloop, de Olympische Spelen in Tokio van start. 

Voor Nederland staat er een flink aantal medaillekandidaten aan de start. Wat te denken van ons supertrio hardlopers bij de vrouwen: Dafne Schippers, Sifan Hassan en Femke Bol! Zal Epke Zonderland nog één keer zijn grote klasse laten zien? En wat doen Mathieu van der Poel en Tom Dumoulin? Vanzelfsprekend wordt er ook met spanning uitgekeken naar de verrichtingen van de Groninger troeven Ranomi Kromowidjojo en Henk Grol.

De presentatie van de avond is in handen van Evert ten Napel. Te gast zijn meervoudig Olympisch zwemkampioen Inge de Bruijn, windsurf kampioen Stephan van den Berg en Thijmen Kupers veelvoudig Nederlands kampioen op de 800 meter hardlopen.

Agenda

Woensdag 21 juli
20:30 tot 21:45
Rabo Studio
€ 10,00

Sportverslaggever Evert ten Napel

Evert ten Napel was sinds 1982 commentator bij NOS Studio Sport. Momenteel kun je hem op zijn eigen karakteristieke wijze het Eredivisie voetbal horen verslaan bij de commerciële TV zender ESPN en de jeugd kent zijn stem van de FIFA-games.

In de vele jaren bij Studio Sport was Evert bij talrijke grote sportmomenten aanwezig: onder andere de Elfstedentocht overwinning van Evert van Benthem in 1985, het Heizeldrama tijdens de wedstrijd Liverpool-Juventus, het WK in 1978 in Argentinië, het EK 1988 in Duitsland en hij deed 5x de Tour de France achter op de motor. Ook is hij nog jarenlang commentator geweest van het traditionele Nieuwjaarsspringen vanuit Garmisch-Partenkirchen.

Sportverslaggever Evert ten Napel

Recordhoudster Olympische kampioen Inge de Bruijn

Inge begon met haar passie zwemmen op haar 7e en deed vanaf haar 11e mee aan internationale wedstrijden. De Olympische Spelen in Sydney 2000 waren het meest memorabele: 3 x goud, 1 x zilver én ze zwom dat jaar 12 wereld records. Met die prestaties van formaat is Inge vanaf 2004 tot op heden de meest succesvolste Olympische Sporter allertijden van de Olympische Zomerspelen. In 2007 beeindigde ze haar glansrijke topsportcarriere.   (4x olympisch Kampioen, 5x wereld kampioen), vond ze het tijd om het stokje over te geven aan de nieuwe generatie.

Inge de Bruijn werd in 2000 uitgeroepen tot Beste Sporter van de wereld. In 2001 werd ze Sportvrouw van Nederland. Staat ze in de Hall of Fame in Amerika. Ze ontving in 2008 de Fanny Blankers-Koen award vanwege haar buitengewone verdiensten in de zwemsport. In Barendrecht is zelfs een zwembad naar haar vernoemd; het Inge De Bruijn Zwembad.

Fotocredits: Mike van den Toorn

Recordhoudster Olympische kampioen Inge de Bruijn

Olympisch kampioen windsurfen Stephan van den Berg

Stephan van den Berg was in de jaren tachtig een fenomeen op het gebied van het windsurfen. Wereld- en Europese titels reeg hij als kralen aaneen. Maar het was zijn olympisch kampioenschap in 1984 in Los Angeles dat hem pas echt wereldfaam bezorgde.

In 1979 wint Van den Berg zijn eerste Nederlandse titel. Hij is dan 17 jaar. Zijn ster is rijzende. Die van de sport ook. Na de winst van het goud in Los Angeles wordt hij een idool. Acht miljoen mensen zagen hem in de televisieshow van Mies Bouwman; windsurfwedstrijden langs de Hollandse kusten trokken zomaar 150.000 belangstellenden.

Olympisch kampioen windsurfen Stephan van den Berg

Veelvoudig NL kampioen 800m Thijmen Kupers

Thijmen Kupers is de afgelopen jaren op de 800m de troef van Nederland geweest. De veelvuldig Nederlands kampioen won al eens brons op het EK indoor in 2015 en kwam uit voor Nederland op alle toernooien behalve op de Olympische Spelen. Hij miste in 2016 op slechts 0.05 seconden de limiet. Hij liep zijn persoonlijke record tijdens de FBK games in 2017 en ging er ook met de winst vandoor.

Veelvoudig NL kampioen 800m Thijmen Kupers

Sportzomer

Dit is de zomer van het EK, de Tour de France en de Olympische Spelen. Het Forum staat stil bij deze sportevents met onder andere boeiende voorbeschouwingen, sportdocumentaires en een fotopresentatie van Groninger Sporticonen. Vier de Sportzomer met ons en geniet samen met andere sportfans van de atleten, hun verhalen en overwinningen!

Sportzomer

Misschien vind je dit ook leuk

0,03 seconde 0,03 seconde

0,03 seconde

vrijdag 23 juli 17:00 tot 18:40
Zomertalks met Marieke Lucas Rijneveld Zomertalks met Marieke Lucas Rijneveld

Zomertalks met Marieke Lucas Rijneveld

donderdag 19 augustus 20:00 tot 21:00
Sportwedstrijden Sportwedstrijden

Sportwedstrijden

zaterdag 3 juli 14:00 tot 17:00

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on