Raak mij aan! Touch me!

Als talentvol fotograaf besluit Stanley Kubrick begin jaren 50 zelf een film te regisseren.

Het begin van Kubricks bijzondere loopbaan als regisseur was het succes van de 40 minuten durende oorlogsfilm Fear and Desire. Kubrick meende dat de regisseur bij het maken van een film alle macht moet hebben en pas als hij helemaal tevreden is, kan de film naar de bioscopen. Bekend en berucht om zijn enorme perfectionisme dreef hij acteurs en technici tot waanzin, maar oogstte ook veel lof en waardering.

Met zijn krachtige gevoel voor compositie, sterk ontwikkelde oog voor camerabewegingen en ongewone standpunten, zijn weldoordachte decors en sets, muziek, geluidseffecten en montage kwam Kubrick tot verbluffende totaalcomposities.

Maar er is ook zijn pessimisme en wat hij zelf noemde de ontmenselijking van het individu. Zijn films gaan over de negatieve kant van de menselijke natuur. Zijn onverbloemde aanpak van deze thema’s zorgde meer dan eens voor controverse, maar Kubrick wilde nu eenmaal films maken over wezenlijke zaken. Films moesten niet alleen vorm, maar ook inhoud hebben.

Online filmcollege

Wat maakt Kubrick zo groot en uniek? Filmdocent Constant Hoogenbosch bespreekt, ondersteund door sprekend beeldmateriaal, de belangrijkste films van deze regisseur. Hij gaat in op significante persoonlijke achtergronden en neemt de stijl en kenmerken van de maker op de korrel. Tot slot bekijken we de regisseur en zijn films binnen een cultuurhistorisch kader, en tonen we zijn invloed op andere filmmakers.

Koop hieronder een ticket voor het online college. Dit kan tot donderdag 3 juni 12.00 uur. Kaartkopers ontvangen die middag een mail met alle informatie die nodig is om in de online omgeving te komen.

Agenda

Donderdag 3 juni
19:00 tot 21:00
Online
€ 10,00

De Grote Regisseurs

Alfred Hitchcock, Ingmar Bergman, Federico Fellini, Stanley Kubrick, David Lynch en Joel en Ethan Coen. Het zijn grote regisseurs uit heden en verleden waar de echte filmliefhebber niet om heen kan. In de cursusreeks De Grote Regisseurs neemt filmdocent Constant Hoogenbosch je op zes avonden mee langs invloedrijke filmregisseurs en hun werk.

De Grote Regisseurs

Misschien vind je dit ook leuk

Online Filmcollege: Alfred Hitchcock Online Filmcollege: Alfred Hitchcock

Online Filmcollege: Alfred Hitchcock

donderdag 13 mei 19:00 tot 21:00
Online Filmcollege: Federico Fellini Online Filmcollege: Federico Fellini

Online Filmcollege: Federico Fellini

donderdag 27 mei 19:00 tot 21:00
Online Filmcollege: Ingmar Bergman Online Filmcollege: Ingmar Bergman

Online Filmcollege: Ingmar Bergman

donderdag 20 mei 19:00 tot 21:00

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on