Raak mij aan! Touch me!

Ingmar Bergman is één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de twintigste-eeuwse auteurscinema.

Met cineasten als Michelangelo Antonioni en Federico Fellini vormde hij een belangrijk intellectueel contragewicht voor de wereldcinema die in toenemende mate werd overvleugeld door de Amerikaanse filmproductie. Voor Bergman was film meer dan slechts een amusementsmedium. Het moest inspanning vergen en een verrijking zijn voor de toeschouwer.

Zijn films worden psychodrama’s met een duidelijke beïnvloeding van het theater en de vroegere expressionistische Duitse cinema. Dat is ook de reden waarom veel van zijn films vraagstukken aansnijden als: wat is de zin van het geloof, schuld, boete, sterfelijkheid of eenzaamheid. De worsteling van de mens met zijn omgeving, de omgang met de medemens en de religieuze beleving spelen een grote rol in de films van Bergman.

Online filmcollege

Wat maakt Bergman zo groot en uniek? Filmdocent Constant Hoogenbosch bespreekt, ondersteund door sprekend beeldmateriaal, de belangrijkste films van deze regisseur. Hij gaat in op significante persoonlijke achtergronden en neemt de stijl en kenmerken van de maker op de korrel. Tot slot bekijken we de regisseur en zijn films binnen een cultuurhistorisch kader, en tonen we zijn invloed op andere filmmakers.

Koop hieronder een ticket voor het online college. Dit kan tot donderdag 20 mei 12.00 uur. Kaartkopers ontvangen die middag een mail met alle informatie die nodig is om in de online omgeving te komen.

Agenda

Donderdag 20 mei
19:00 tot 21:00
Online
€ 10,00

De Grote Regisseurs

Alfred Hitchcock, Ingmar Bergman, Federico Fellini, Stanley Kubrick, David Lynch en Joel en Ethan Coen. Het zijn grote regisseurs uit heden en verleden waar de echte filmliefhebber niet om heen kan. In de cursusreeks De Grote Regisseurs neemt filmdocent Constant Hoogenbosch je op zes avonden mee langs invloedrijke filmregisseurs en hun werk.

De Grote Regisseurs

Misschien vind je dit ook leuk

Online Filmcollege: Alfred Hitchcock Online Filmcollege: Alfred Hitchcock

Online Filmcollege: Alfred Hitchcock

donderdag 13 mei 19:00 tot 21:00
Online Filmcollege: David Lynch Online Filmcollege: David Lynch

Online Filmcollege: David Lynch

donderdag 10 juni 19:00 tot 21:00
Online Filmcollege: Federico Fellini Online Filmcollege: Federico Fellini

Online Filmcollege: Federico Fellini

donderdag 27 mei 19:00 tot 21:00

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on