Raak mij aan! Touch me!

Broeders waren het, de vijf leden van de mythische Canadees-Amerikaanse rockgroep The Band.

Maar door drank, heroïne, auto-ongelukken, afgezegde concerten en een verschil van mening over royalty’s gingen ze uiteindelijk uit elkaar.

Ontspannen kijkt de 76-jarige Robbie Robertson, gitarist, songwriter en creatieve motor van de groep, terug op zijn leven en dat van The Band. Op zijn zestiende trok deze zoon van een inheems Canadese moeder en een Joodse vader (die hij nooit gekend heeft) van Canada naar de Mississippi Delta, waar hij de overige bandleden leerde kennen. Ze begeleidden rockabilly-artiest Ronnie Hawkins, maakten een roemruchte tournee met Bob Dylan en ontwikkelden hun eigen rootsrockstijl. Daarmee maakten ze wereldwijd furore, tot aan hun afscheidsconcert in 1976, dat virtuoos werd vastgelegd door Martin Scorsese in The Last Waltz.

Er zijn opmerkelijk weinig archiefbeelden van deze legendarische groep, maar de indrukwekkende line-up van geïnterviewden (van Bruce Springsteen tot George Harrison) compenseert veel. En natuurlijk de muziek. Drie bandleden zijn inmiddels overleden, deze film is duidelijk het verhaal van Robertson. Een cadeau aan de vele liefhebbers.

Taal
Engels gesproken,niet ondertiteld
Duur
100 min
Land
Canada
Regie
Daniel Roher

IDFA in Groningen

IDFA in Groningen

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on