Raak mij aan! Touch me!

Het Boedisme en Hindoeisme worden in vier colleges uitgelicht:

College 1: De geschiedenis van het Indiase gedachtegoed behandeld. Wat houdt ‘Hindoeïsme’ precies in? De Bhagavad Gita wordt geanalyseerd, één van de belangrijkste werken van de Indiase filosofie. Welke religieuze stromingen kunnen hierin herkent worden?

College 2: Hindoeïsme en Samenleving. Welke relatie bestaat er in India tussen religie en de maatschappij. We bespreken ook het beruchte kastensysteem. Hoe is het ontstaan, en hoe wordt het in stand gehouden?

College 3: Pad der Nobelen, het Boeddhisme staat centraal. Is het een religie of een filosofie? De drie hoofdstromingen van het Boeddhisme worden onder de loep genomen. Hoe manifesteert het Boeddhisme zich in Myanmar? Hoe kan een van oorsprong sterk ascetische leer zich ontwikkelen tot de dominante religie onder de Birmaanse bevolking?

College 4: Ahimsa; Theorie en Praktijk’. In dit college wordt het imago van het Boeddhisme in het Westen besproken. We bekijken de relatie tussen de Samoerai en het Zenboeddhisme. Actueel: ook het geweld van Birmaanse boeddhisten jegens Moslims in Myanmar wordt besproken. Zijn Boeddhisme en geweld met elkaar te verenigen?

De colleges worden gegeven door Simon van Loon, student Religiewetenschappen.

Voor deze serie werken we samen met Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan, die de generaties met elkaar wil verbinden door het delen van kennis.

 

Data Vrijdag 4 okt / 11 okt / 18 okt / 1 nov
Tijd 10.00 uur - 12.00 uur
Locatie Forumbibliotheek Haren
Docent Simon van Loon

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on