Raak mij aan! Touch me!

Mateo Sobode Chiqueño trekt al jaren met een antieke cassetterecorder langs Ayoreo-gemeenschappen in Paraguay om gesprekken, verhalen en liedjes op te nemen. 

 Af en toe eet het apparaat een bandje op, wat hij met geduldig gepeuter oplost. In de gesprekken klinkt twijfel over het verlies aan identiteit. Is het een probleem dat de cultuur van de Ayoreo verdwijnt, of is dat een noodzakelijke voorwaarde voor integratie? Hoe belangrijk is het om tradities te behouden?

Het erfgoed bevat aangrijpende getuigenissen van een verdwijnende inheemse cultuur. De voorouders van Mateo Sobode Chiqueño aanbaden de zon, die zij beschouwden als een superieur en genereus wezen. Voor Mateo en generatiegenoten is de zon vooral een bedreiging geworden die van ontboste gebieden zorgwekkend droge, stoffige vlaktes maakt, door de camera in schitterende, onheilspellende beelden gevangen. Een klein deel van de Ayoreo leeft nog teruggetrokken in de bossen van Chaco in Paraguay. Maar een veel grotere groep, waar Mateo deel van is, werd samengedreven in kleine nederzettingen door missionarissen, die hun land onteigenden en hen onder dwang bekeerden tot het christendom.

Nothing but the sun is de openingsfilm van IDFA Amsterdam.

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Nothing but the sun.

Taal
Ayoreo gesproken, Nederlands ondertiteld
Duur
75 min
Land
Zwitserland, Paraguay
Jaar
2020
Regie
Arami Ullon

Misschien vind je dit ook leuk

Gunda Gunda

Gunda

zondag 6 december 13:15 tot 14:58
Notturno Notturno

Notturno

zondag 6 december 14:05 tot 15:55
The Mole Agent The Mole Agent

The Mole Agent

Premièredatum donderdag 10 december

IDFA in Groningen >

IDFA in Groningen >

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on