Raak mij aan! Touch me!

In 2020 is het 250 jaar geleden dat Beethoven werd geboren. Nadere uitleg over de status van deze componist is bijna overbodig. Maar over zijn ’Negende’ valt, ondanks het feit dat dit één van de mijlpalen in de westerse muziekhistorie is nog wel veel te vertellen.

In deze tweedelige cursus maken we niet alleen kennis met het hoe en waarom van deze mijlpaalstatus, maar ook met de structuur en met de achterliggende gedachte: muziek als een politiek statement, niet alleen van dit werk, maar van Beethovens idealen überhaupt. Dat gebeurt o.a. door het kijken en luisteren naar een televisiedocumentaire over deze symfonie (Duits gesproken, zonder ondertiteling maar, mits u een beetje Duits kunt verstaan, goed te volgen) waarin duidelijk wordt gemaakt hoe dit werk wereldwijd een sociaal-maatschappelijke en politieke invloed heeft gehad. Aan het eind van de cursus weten we dan waarom veel muziekkenners, wanneer men het heeft over ‘de Negende’, hiermee deze symfonie bedoelen. En waarom sommige componisten een drempel over moesten om aan ‘hun negende’ te beginnen.

Uitvoering: Ludwig van Beethoven - Symfonie no.9

Dirigent Risto Joost
Sporaan Lenneke Ruiten
Mezzo sopraan Karin Strobos
Tenor Marcel Beekman
Bas Andreas Wolf
Koor Noord Nederlands Concert Koor

Cursus info

Cursus data Donderdag 2 en 9 april
Docent Ebo Reitsma
Concert NNO Donderdag 16 april, 19:30 uur in de Oosterpoort

Cursus in samenwerking met het Noord Nederlands Orkest. Bij het cursusbedrag zit één toegangskaartje voor het concert van 16 april om 19:30 uur in de Oosterpoort inbegrepen.

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on