Raak mij aan! Touch me!

Op welke manier hebben de Syriërs 'van 2015' het (culturele) leven in Nederland en Groningen beïnvloed en andersom, hoe heeft Nederland en Groningen de Syriërs gevormd?

De Syrische burgeroorlog zorgde in 2014 en 2015 voor een ongekende vluchtelingenstroom. Tienduizenden Syriërs belandden in Nederland, waarvan een paar duizend in Groningen. Deze groep Syriërs heeft zich inmiddels lang en breed gesetteld. Ze hebben een verblijfsvergunning of een Nederlands paspoort, een huis en vaak een baan of opleiding.

Op welke manier hebben de Syriërs 'van 2015' het (culturele) leven in Nederland en Groningen beïnvloed en andersom, hoe heeft Nederland en Groningen de Syriërs gevormd? MENA is here biedt een mooie aanleiding om in te zoomen op de persoonlijke verhalen en ervaringen van de Syrische Nederlanders in Nederland; verhalen over kunst, cultuur, ondernemerschap en nieuw opgebouwde levens in Nederland. Over leven in vrijheid, ontmoetingen en wederzijdse inspiratie en vooroordelen. 

Host van de avond is Yasmina Aboutaleb

Fotocredits: Yomna Alsaleh

Agenda

Donderdag 18 mei
20:00 tot 21:30
Rabo Studio
€ 10,00

Yasmina Aboutaleb

Yasmina Aboutaleb is freelance journalist en columnist. Ze studeerde Politicologie en Journalistiek & Media en schrijft voor o.a. de Volkskrant, Vrij Nederland en VOGUE. Haar favoriete onderwerpen: kunst en cultuur (theater, dans, literatuur), diversiteit, media en (samen)leven. In 2016 verscheen haar boek Dit maak je nooit meer mee waarin ze scherpe observaties en losse gesprekken met bewoners van Amsterdam deelt met de lezer.

Fotocredits: Linda Stulic

Yasmina Aboutaleb

Jaco Dagevos

Jaco Dagevos onderzocht voor het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) de integratie en participatie van Syrische statushouders in Nederland.  Daarnaast is hij bijzonder hoogleraar Integratie en Migratie aan de Erasmus Universieteit Rotterdam. 

Jaco Dagevos

Ramor

Rayan Morshed (Ramor) is geboren in Syrië en woont sinds 2015 in Nederland. Hij is vanaf zijn tiende beatboxer, winnaar van Kunstbende. Rayan heeft een grote liefde voor beats, rap en hip-hop en speelde onder meer op Bevrijdingsfestival Groningen, Noorderzon en Festival Hongerige Wolf. 

Ramor

MENA is here

Van 11 tot en met 20 mei 2023 viert Groningen de rijkheid en diversiteit van kunst en cultuur uit de MENA regio, het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Deze activiteit is onderdeel van het MENA programma. Klik voor meer informatie op de onderstaande knop.

MENA is here

Misschien vind je dit ook leuk

Daughters of Abdul-Rahman Daughters of Abdul-Rahman

Daughters of Abdul-Rahman

zaterdag 13 mei 13:30 tot 15:38
Ghadi Ghadi

Ghadi

zondag 14 mei 19:30 tot 21:20
Kader Abdolah; Wat je zoekt, zoekt jou Kader Abdolah; Wat je zoekt, zoekt jou

Kader Abdolah; Wat je zoekt, zoekt jou

maandag 15 mei 20:00 tot 22:00