Raak mij aan! Touch me!

Het jaar 2022 was er een vol grote verhalen die iedereen raken. 

De Russische aanval op Oekraïne zorgde naast oorlogsgeweld en internationale spanning voor grote inflatie en torenhoge energieprijzen. Maar er was meer; van boze boeren en omgekeerde vlaggen tot het schandaal rond The Voice en de break-up van Nick & Simon. In december blikken we terug op de harde en zachte verhalen uit de afgelopen twaalf nieuwsmaanden. Dit doen we samen met nieuwsmakers en personen die er onderdeel van waren. Roos Moggré is de host van de avond. Zij ontvangt onder anderen oud-voetballer Evgeniy Levchenko over Oekraïne. Iris de Graaf, correspondent in Moskou namens de NOS en Nieuwsuur, is online vanuit Rusland aanwezig om hierover mee te praten. Correspondent Tim de Wit vertelt over het politieke circus in Engeland en de uitvaartmarathon van Queen Elizabeth. Onderzoeksjournalist Bas van Sluis praat over de Enquêtecommissie aardgaswinning. Met sociaalwetenschapper Linda Duits blikken we terug op een roerig mediajaar en met Tweede Kamerlid Lisa van Ginneken hebben we het over het politieke jaar. Singer-songwriter Jelle Mulder en zijn band verzorgen de muziek deze avond.

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Newsnight 2022.

Roos Moggré

De tweede editie van Newsnight wordt gepresenteerd door Roos Moggré. 

Roos begon in 2008 bij het NOS Jeugdjournaal en werd in 2014 één van de gezichten van Goedemorgen Nederland. Tegenwoordig presenteert ze EenVandaag, zowel op radio als televisie.

Roos Moggré

Evgeniy Levchenko

Voormalig topvoetballer Levchenko is geboren in Oekraïne. Hij is erg betrokken bij de oorlog in zijn geboorteland en zamelt samen met Victoria Koblenko geld in voor onder andere generatoren.

Hij is 16 december aanwezig bij de Newsnight en zal onder andere terugblikken op de oorlog. 

Evgeniy Levchenko

Iris de Graaf

Iris studeerde Slavistiek en Ruslandkunde. Ze leerde Rusland kennen toen ze in 2012 in St. Petersburg ging werken. Ze koos voor de journalistiek en zag Rusland langzaam veranderen. Vlak voor de Russische inval werd Iris correspondent in Moskou namens de NOS en Nieuwsuur. Tijdens de Newsnight is zij online aanwezig vanuit Moskou.

Foto © NOS/Stefan Heijendael

Iris de Graaf

Linda Duits

Linda is sociaalwetenschapper gespecialiseerd in populaire cultuur. Ze onderzoekt de betekenis van media in het alledaagse leven en deelt deze inzichten via publicaties en lezingen. In 2012 begon ze Onder Mediadoctoren, inmiddels een van langstlopende Nederlandstalige podcasts. 

Linda Duits

Tim de Wit

Hij was afgelopen jaren als correspondent vanuit Londen het gezicht van de wilde Brexit-jaren. Hij presenteert het radioprogramma Bureau Buitenland en het tv-programma Mediastorm

Hij volgt het nieuws in Groot-Brittannië en Europa nog altijd op de voet en kan ons er alles over vertellen tijdens de Newsnight op 16 december. 

Tim de Wit

Bas van Sluis

Bas werkt als (onderzoeks)journalist bij het Dagblad van het Noorden. Hij werd bekend van de prijswinnende reconstructie van Project X in Haren en zijn producties over de zaak Ruinerwold. 

Hij volgde dit jaar de enquêtecommissie aardgaswinning op de voet en kan ons daar tijdens de Newsnight natuurlijk alles over vertellen.

Bas van Sluis

Lisa van Ginneken

Ze is nu ruim 600 dagen actief in de Tweede Kamer voor D66. Is het eerste openlijke transgenderkamerlid en maakte zich afgelopen jaar sterk voor een nieuwe transgenderwet. Ze zet zich niet alleen in voor de transgender-community, ze heeft o.a. ook de digitale overheid en de macht van techbedrijven in haar pakket zitten

Lisa van Ginneken

Jelle Mulder

Wie zegt dat Nederlandstalig niet soulvol, groovy en sexy kan zijn? Jelle mulder, 25-jarige zanger, songwriter, producer en gitarist wil het publiek laten horen dat Nederlandstalige muziek alles kan zijn: ballads, soul, funk, rap. Nu staat er een gloedvolle krachtige live-act met een 6 koppige band. Jelle geeft je in zijn nummers kleine stukjes perspectief op liefde, vriendschap, angst, seks, dans, dromen en verdriet. Tijdens Newsnight verzorgd de band muziek passend bij de nieuws verhalen van 2022. 

Jelle Mulder

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Newsnight 2022.

Misschien vind je dit ook leuk

De highlights van ons programma maandelijks in je inbox? >

De highlights van ons programma maandelijks in je inbox? >