Raak mij aan! Touch me!

Schrijver en journalist Arjen Fortuin is te gast in de Naked Lunch. Hij wordt door Rense Sinkgraven geïnterviewd over zijn biografie Men moet van de grote dichter Gerrit Kouwenaar.  

Men moet Biografie van Gerrit Kouwenaar Arjen Fortuin

Bij zijn overlijden in 2014 gold Gerrit Kouwenaar als de grand old man van de Nederlandse poëzie: geëerd door zijn collega’s, bekroond met alle belangrijke prijzen en geliefd bij het grote publiek, dat hem in de armen sloot na het verschijnen van zijn laatste bundel totaal witte kamer. Daarin gaf hij vorm aan het verdriet om de dood van zijn echtgenote Paula. Een halve eeuw eerder had Kouwenaar de Nederlandse literatuur al veranderd als een van de Vijftigers. Hij zag als eerste het uitzonderlijke talent van Lucebert, sloot een levenslang verbond met Remco Campert, wierp zich op als theoreticus van de groep en had een centrale rol in de liefdesgeschiedenissen die de onderlinge verhoudingen op de proef stelden. De Tweede Wereldoorlog vormde zijn generatie. Hij zat een halfjaar gevangen wegens publicatie in het illegale tijdschrift Lichting.

De biografie van Gerrit Kouwenaar is het verhaal van een levenslang streven naar het volmaakte gedicht, ‘een ding van taal’ waarin uiteindelijk het hele bestaan zit samengebald. 

Arjen Fortuin

Arjen Fortuin (1971) is biograaf en journalist. Hij publiceerde in 2015 de veelgeprezen biografie Geert van Oorschot, uitgever, die op de shortlist van zowel de Brusseprijs 2016 als de Nederlandse Biografieprijs 2016 en op de longlist van de Fintro Literatuurprijs stond en werd bekroond met de Zeeuwse Boekenprijs. 

Hij werkt bij NRC Handelsblad, eerst als literair redacteur, daarna als televisierecensent en nu als ombudsman. 

In 2022 verscheen Kijkt u nog? Waarom je toch de tv aan moet zetten

Foto © Tessa Posthuma de Boer

Arjen Fortuin

Agenda

Donderdag 19 oktober
12:15 tot 13:15
3 West

Misschien vind je dit ook leuk

Naked Lunch met JP Pellemans Naked Lunch met JP Pellemans

Naked Lunch met JP Pellemans

donderdag 16 november 12:15 tot 13:15
Podcast Lezen is Vurrukkulluk Podcast Lezen is Vurrukkulluk

Podcast Lezen is Vurrukkulluk

donderdag 26 oktober 20:00 tot 21:10

Boekentips in je inbox? >

Boekentips in je inbox? >