Raak mij aan! Touch me!

Een elegant, ironisch en melancholisch essay over het problematische en ongrijpbare van authenticiteit. Samengesteld uit film- en video-opnamen die Monica Flaherty verzamelde voor de geluidsversie van de docufictie Moana (ook te zien op IFFR 2023) die haar vader Robert maakte in 1926. 

De Finse filmmaker en kunstenaar Sami van Ingen is de achterkleinzoon van de baanbrekende documentairemaker Robert Flaherty en schijnbaar het enige familielid dat in zijn regievoetsporen wilde treden. In de nalatenschap van Robert en Frances Flaherty's dochter Monica vond hij filmrollen en videobanden met daarop het materiaal dat zij jarenlang verzameld had voor haar levenswerk en droomproject: een geluidsversie van de docufictie van haar ouders, Moana: A Romance of the Golden Age (1926).

Voor haar versie keerde Monica terug naar haar geboorte-eiland, het Samoaanse eiland Savaiʻi, met het even heroïsche als absurde voornemen om, een halve eeuw later, 'originele' geluiden op te nemen, maar ook liedjes, die toen al gezongen werden en de indruk wekken eeuwig te zijn. Van Ingen en IFFR-bekende Mika Taanila maakten van Monica’s geluiden en beelden een elegant, ironisch en melancholisch essay over het problematische en ongrijpbare van authenticiteit. Om wiens authenticiteit gaat het eigenlijk, vroegen ze zich af. Zoals Monica op zoek leek naar de sprookjeswereld uit haar kindertijd, zochten haar ouders naar de laatste sporen van een verloren paradijs – en de eilandbewoners hebben zo hun eigen kijk op de zaak.

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Monica in the South Seas.

Taal
Fins gesproken, Engels ondertiteld
Duur
72 min
Jaar
2023
Regie
Sami van Ingen, Mika Taanila

IFFR in Groningen

Het International Film Festival Rotterdam, maar dan in Groningen!

Wo 1 t/m zo 5 februari

IFFR in Groningen is dé kans om onbekende, internationale parels te verkennen of de bijzondere titels van het komende filmjaar alvast te ontdekken.

IFFR in Groningen

Misschien vind je dit ook leuk

The Whale The Whale

The Whale

Premièredatum donderdag 16 februari

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >