Raak mij aan! Touch me!

Een gespeelde kus rakelt onverwachte gevoelens op in dit energieke portret van de twintigersvriendschap en het dertigersdilemma.

Het was gewoon een spelletje. Acteren. Tijdens een feestje worden Matthias en Maxime geronseld om te acteren in de korte artfilm van het jongere zusje van een andere vriend – een vingeroefening voor de filmschool. Pas als ze hebben toegestemd, blijkt er een addertje onder het gras: de twee moeten zoenen.

Voor allebei deze laat-twintigers, toch al zoekend naar hun plek in de wereld, haalt dit spel onverwachte en serieuze gevoelens boven, waar ze zich geen raad mee weten. Matthias twijfelt over zijn gekozen pad, serieuze baan en stabiele relatie, terwijl Maxime (gespeeld door regisseur Xavier Dolan zelf) zich stort op zijn aanstaande vertrek naar Australië, de geijkte uitvlucht voor hen die zichzelf willen vinden.

Net na zijn dertigste verjaardag leverde Dolan met Matthias et Maxime alweer zijn achtste speelfilm af. De "kroonprins van Cannes" leek even uit de gratie na enkele minder goed ontvangen films, maar revancheert zich overtuigend met dit portret van de twintigersvriendschap en het dertigersdilemma.

Tijdens IFFR in Groningen werd Matthias et Maxime door publiek hoog beoordeeld: met 4,22 van de 5 punten.

"Vol energie en levenslust"
de Volkskrant 5904
"Teder en zacht"
The Guardian 5905

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Matthias et Maxime.

Deze film is ook in onze onlinezaal te zien

Bekijken
Taal
Frans gesproken, Nederlands ondertiteld,Frans
Duur
119 min
Kijkwijzer
Acteurs
Xavier Dolan, Gabriel D'Almeida-Freitas, Micheline Bernard, Anne Dorval, Samuel Gauthier, Antoine Pilon, Pier-Luc Funk, Adib Alkhalidey
Land
Canada
Jaar
2019
Regie
Xavier Dolan

Voorbereiden op je filmbezoek >

Voorbereiden op je filmbezoek >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on