Twintig jaar na de originele release in 1999 keert The Matrix terug naar de Nederlandse bioscopen.

In deze visueel baanbrekende sciencefiction-actiethriller speelt Keanu Reeves computerhacker Neo, die op een dag wordt benaderd door cyberrebellen Morpheus (Laurence Fishburne) en Trinity (Carrie-Anne Moss). Die verklappen hem de huiveringwekkende waarheid over onze wereld: het is een computersimulatie, opgezet door machines om de mensheid in bedwang te houden.

Morpheus gelooft dat Neo de uitverkorene is om deze situatie, de “Matrix”, te kraken en de mensen te bevrijden van de machines. Hiervoor moet hij wel bereid zijn terug te keren naar de échte wereld.

De film sleepte maar liefst vier Oscars in de wacht en maakte vooral indruk door zijn revolutionaire special effects. Zo werd bijvoorbeeld het ‘vertragen’ van de tijd (om de baan van een kogen te volgen) naderhand in films en games veelvuldig toegepast. The Matrix is voor één week te zien in het Groninger Forum met een prachtige digitale restauratie.

The Matrix gaat in première op donderdag 29 augustus één week bij ons te zien. Mis hem niet en bijf op de hoogte met onze filmnieuwsbrief!

Inleiding door Barend de Voogd - donderdag 29 augustus

Door de combinatie van adembenemende actiescènes, vooruitstrevende storytelling en filosofische vraagstukken herschreef The Matrix eind jaren negentig de wetten van de intelligente blockbuster. Filmjournalist én cultkenner Barend de Voogd (Schokkend Nieuws, Imagine, Preview) legt in zijn twintig minuten durende inleiding uit hoe deze moderne klassieker Hollywood voorgoed veranderde en waarom hij nog steeds staat als een huis.

Agenda

Donderdag 29 augustus
21:00 tot 23:36
Met inleiding
Zaal 4
€ 10,50
Taal
Engels gesproken | Nederlands ondertiteld
Duur
136 min
Kijkwijzer
Acteurs
Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving, Laurence Fishburne
Land
VS
Regie
The Wachowski’s

Forum Classics

Smakelijke culthits, verantwoorde mijlpalen en uitbundige guilty pleasures halen we nog één keer terug naar het witte doek.

  Forum Classics

  Misschien vind je dit ook leuk

  The Room The Room

  The Room

  zaterdag 24 augustus 23:45 tot 01:27
  Stalker Stalker

  Stalker

  zondag 20 oktober 15:30 tot 18:23

  Onze classics als eerste in je inbox >

  Onze classics als eerste in je inbox >

  Weet als eerste
  wat er speelt

  Bring it on