Raak mij aan! Touch me!

Deense feelgoodfilm met Sofie Gråbøl (The Killing) als een schizofrene vrouw die tijdens een busreis naar Parijs haar medereizigers inschakelt voor een bijzondere zoektocht.

In de herfst van 1997 neemt Ellen haar zus mee op een busreis naar Parijs. Inger is schizofreen en woont in een inrichting, maar met de juiste medicatie kan zij een redelijk normaal leven leiden. Tijdens de trip maakt Inger geen geheim van haar ziekte, maar niet alle medereizigers kunnen haar brutale, soms wat grove uitspraken waarderen. Eenmaal aangekomen in Parijs blijkt Inger een verborgen agenda te hebben en betrekt ze haar reisgenoten in de zoektocht naar een belangrijk persoon uit haar verleden. Terwijl Ellen en haar echtgenoot hun handen vol hebben aan het wispelturige gedrag van Inger, weet ze geleidelijk aan toch iedereen voor zich te winnen en wordt het een memorabele reis.

Regisseur Niels Arden Oplev verzekerde zich voor ROSE van een Deense sterrencast, bekend uit series als The Killing, Borgen en The Legacy. De film was eerder dit jaar een enorme publiekshit in de Deense bioscopen.

Inleiding door Wim Veling

Prof. dr. Wim Veling is psychiater en hoogleraar Psychiatrie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is onder andere expert op het gebied van schizofrenie, wat een relevant onderwerp is in de film Rose.

Marvelous Mind

Deze film wordt vertoond in samenwerking met Marvelous Mind, een initiatief van het UMCG en de Rijksuniversiteit Groningen. De menselijke geest is een van de grootste wonderen in het universum. Altijd complexer dan je denkt, zijn geheimen slechts langzaam onthullend. Onderzoekers van het UMCG willen graag hun fascinatie voor het menselijk brein met het publiek delen. 

Daarom organiseren we sinds 2019 samen Marvelous Mind: een reeks films die verhalen vertellen over specifieke aspecten van de menselijke geest of een hersenstoornis. Het onderwerp wordt ingeleid door een wetenschapper die gespecialiseerd is in de betreffende materie. De avond wordt afgesloten met een bespreking van de film.

Agenda

Maandag 10 juli
19:00 tot 21:15
Met inleiding en nagesprek
Camera 2
€ 11,50

Misschien vind je dit ook leuk

Classics: Aguirre, der Zorn Gottes Classics: Aguirre, der Zorn Gottes

Classics: Aguirre, der Zorn Gottes

zondag 18 juni 16:00 tot 17:45
Docs: Werner Herzog - Radical Dreamer Docs: Werner Herzog - Radical Dreamer

Docs: Werner Herzog - Radical Dreamer

zondag 11 juni 16:00 tot 17:52

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >