Raak mij aan! Touch me!

Kort na zijn beroemde 'I have a dream'-speech wordt Martin Luther King door de FBI aangemerkt als gevaar voor de toekomst van Amerika. 

Met behulp van vrijgegeven geheime staatsdocumenten en geïnspireerd op het werk van historicus en Pulitzerprijs winnaar David J. Garrow laat de documentaire zien hoe de FBI onder leiding van J. Edgar Hoover, een heksenjacht opende op King, waarbij hij constant in de gaten werd gehouden en lastiggevallen door de Amerikaanse regering.

Hoover zag in de massale beweging tegen rassendiscriminatie in jaren ’50 en ’60 een communistisch complot en gaf opdracht King af te luisteren. FBI-rechercheurs ontdekten dat de geliefde en charismatische dominee er buitenechtelijke relaties op na hield en zetten hem met een getypte, anonieme brief onder druk: "Er is maar één ding dat u nog kunt doen. U weet wat het is."

Martin Luther King vs. The FBI is een verbijsterend relaas waarin aan de hand van archiefbeelden, scènes uit Hollywoodfilms en het commentaar van historici, publicisten en betrokkenen, wordt onthuld hoe de FBI het imago van King publiekelijk probeerde te schaden vanaf eind jaren 50 tot aan het moment dat hij werd vermoord in 1968.

"Helder en sterke documentaire"
VPRO Cinema 9337
"Een schandalige heksenjacht"
de Volkskrant 9338
"Pollards film gaat in de kern over racisme"
NRC 9339

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Martin Luther King vs. the FBI.

Taal
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
Duur
106 min
Kijkwijzer
Acteurs
Martin Luther King Jr.
Land
Verenigde Staten,VS
Jaar
2020
Regie
Sam Pollard

Docs

Iedere woensdagdavond (oké, eigenlijk nog vaker): intrigerende, soms verontrustende en altijd interessante documentaires

Docs

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >