Raak mij aan! Touch me!

Bijzonder heroïsche en bezielende feel-good film over Tracy, een high-school drop-out van 24, die het in haar hoofd haalt om met een geheel vrouwelijke bemanning deel te nemen aan de zwaarste en gevaarlijkste zeilrace rond de wereld.

Het zijn de jaren ’80, waarin "girls aren’t for sailing, they're for screwing when you get into port". Tracey Edwards loopt als 16-jarige weg van huis en leert zeilen via baantjes als kok en poetser op zeilboten.

Wanneer Tracy over de Whitbread Round the World Race hoort, is ze verkocht. Vrouwen worden echter niet sterk genoeg geacht om als zeilmaat mee te mogen, laat staan kapitein of navigator te kunnen zijn. Onwaarschijnlijk volhardend en werkelijk met alle tegenwerking die je maar kan bedenken, lukt het haar samen met twaalf andere avontuurlijke vrouwen een boot klaar te krijgen. Journalisten sluiten weddenschappen op hoe lang het duurt voor ze verongelukken. In de Guardian wordt de boot omschreven als "a tin full of tarts".

Het is 1989. De race zelf is intens spannend en opwindend en tegelijkertijd van een grote schoonheid. De vrouwen willen winnen en zetten daarbij alles op het spel. Ze weerstaan bizar brute weersomstandigheden, maar ook grote spanningen, wanneer er mogelijk fatale beslissingen worden genomen.

Een adembenemend en hartveroverend verhaal met Tracy Edwards als de meest menselijke held. Vol van twijfel aan haar zelf, en onder immense druk, houdt ze het soms maar net vol en weet ze op miraculeuze wijze zowel alle maatschappelijke tegenwerking als de extreem slopende zeilomstandigheden te overwinnen. Absolutely brilliant!

"Eerlijke en ontroerende documentaire"
VPRO Cinema 5999

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Maiden.

Taal
Engels en Frans gesproken,Nederlands ondertiteld,Engels,Frans
Duur
97 min
Kijkwijzer
Acteurs
Tracey Edwards
Land
Verenigd Koninkrijk
Jaar
2019
Regie
Alex Holmes

Wekelijks filmnieuws in je inbox?

Wekelijks filmnieuws in je inbox?

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on