Raak mij aan! Touch me!

Speelse, anarchistische komedie over twee tienermeisjes die lak hebben aan de regels.

Marie en Marie zitten aan het zwembad en besluiten: de wereld is verrot en alle conventies zijn zinloos. En als dit zo is, waarom zouden zij zich dan anders gedragen? Schaamteloos eten, bedriegen en stampen ze zich een weg door een consumptiegerichte wereld. Ook deze verfrissende, radicale klassieker zelf houdt zich aan geen enkele regel en toont volop de unieke visuele stijl van nouvelle vague-pionier Vêra Chytilová: vol experiment, humor en kleur.

Chytilová was een van de voortrekkers van de Tsjechische cinema. Haar Madeliefjes (Sedmikrásky) werd na de release in 1966 in de ban gedaan - officieel vanwege beelden van voedselverspilling, maar een aannemelijker reden is de onderhuidse kritiek op het regime. Voor Chytilová werd het steeds moeilijker om werk te vinden en na de Russische inval in 1968 regisseerde ze noodgedwongen commercials onder de naam van haar man, cinematograaf Jaroslav Kučera. Toen ze in 1976 werd uitgenodigd om met Madeliefjes een vrouwenfilmfestival in de VS te openen, vertelde Chytilová over haar situatie. Het festival startte een petitie en na internationale druk en een persoonlijke brief aan de president kreeg Chytilová toestemming om in 1976 haar volgende film te maken. Ze regisseerde nog tot 2006, maar haar heerlijk rebelse en ooit zo controversiële Madeliefjes bleef het bekendst.

Met inleiding | 25 sept

Deze voorstelling wordt ingeleid door Henriëtte Poelman, artistiek leider en hoofdprogrammeur van Internationaal Filmfestival Assen | Vrouw & Film. Naast IFA werkt ze als freelance filmjournalist, (film)programmeur en programmacoördinator, onder andere bij filmmagazine Schokkend Nieuws en Noorderzon Festival of Performing Arts & Society.

Agenda

Zaterdag 25 september
16:00 tot 17:30
Met inleiding
Camera 2
€ 11,00
Taal
Tsjechisch gesproken, Nederlands ondertiteld
Duur
75 min
Acteurs
Ivana Karbanová, Jitka Cerhová, Marie Cesková
Land
Tsjecho-Slowakije
Jaar
1966
Regie
Vera Chytilová

Women Make Film

Sinds het begin van de cinema schrijven, regisseren en produceren vrouwen films. Maar in filmlijstjes en bij prijsuitreikingen vind je ze niet zo vaak. In september 2021 zie je daarom de nieuwe monumentale docuserie Women Make Film: A New Road Movie Through Cinema én vertonen we zo’n 25 essentiële, verrassende en plafondbrekende parels van vrouwelijke filmmakers.

In samenwerking met Internationaal Filmfestival Assen.

Meer Women Make FIlm

Beau Travail

Beau Travail

Pure visuele poëzie van Claire Denis.

maandag 27 september 19:00 tot 20:52
No Hay Camino

No Hay Camino

Heddy Honigmann blikt terug op haar leven in een hartverwarmende roadmovie.

woensdag 29 september 18:40 tot 20:22
The Hurt Locker

The Hurt Locker

Met deze film werd Kathryn Bigelow de eerste vrouwelijke Oscarwinnares voor Beste Regisseur.

zondag 26 september 20:00 tot 22:21

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >