Raak mij aan! Touch me!

Een eendagsfestival helemaal in het teken van maken, van vindingrijkheid en van vernieuwing. Een feest van de creativiteit!

Bewonderen én mee-maken

Het Maakfestival is een bruisende markt in en rond het Forum waarop allerhande makers hun werk tonen of delen met het publiek. Je kunt bewonderen én mee-maken. Het Maakfestival biedt een podium aan makers die hun nieuwste of coolste project, experiment of vondst willen laten zien, aan andere makers en aan het rondwandelende publiek.

We richten de Nieuwe Markt (het plein bij het Forum), de begane grond en pleinen ín het Forum in met marktkraampjes voor makers. Digitaal, analoog, textiel, hout, 3D - de makers komen uit alle hoeken. Kom dus langs waaien en kijk je ogen uit, of laat je verleiden zelf aan de knutsel te gaan!

Wie zijn er onder andere van de partij?

Alfa College

De studenten van de studie expert IT systems en devices van het Alfa College nemen van allerlei soorten robots mee. Van hexapod tot rover en alles wat er een beetje mee te maken heeft. De bezoekers mogen zelf een parcours afleggen met de rover. 

Alfa College

Anneke Panstra

Anneke Panstra is bezig met het maken van een prentenboek over een lammetje dat allergisch is voor zijn eigen vacht. Het lammetje bezoekt verschillende dieren om hen te vragen of ze willen ruilen van jas. Elk dier heeft zo zijn reden om niet te willen ruilen van jas. Als illustratie bij dit prentenboek in wording maakte Anneke mini-jasjes gemaakt van verschillende dierenhuiden, zoals bijvoorbeeld van een konijn, een vis, een paard of een egel.

Op het Maakfestival laat ze deze mini-jasjes zien, haar schetsboeken en de voeltegeltjes, waar mensen de verschillende structuren van dierenhuiden kunnen voelen.

Anneke Panstra

Bastiaan Vos

Bastiaan Vos is professioneel productontwikkelaar en daarnaast ontwerper, maker en bouwer. Hij werkt veel met hout en metaal en gebruikt het liefst oude, gebruikte materialen om weer iets nieuws mee te maken. Zijn creaties hebben hierdoor meestal een rauw en ongepolijst randje. Zijn projecten beginnen meestal met de vraag 'Maar dat kan ik zelf toch ook maken?', of gewoon omdat het kan.

De uiteindelijke vorm ontstaat vaak tijdens het bouwen zelf, maar wordt soms ook vooraf in 3D getekend om de juiste verhoudingen te bepalen. Een aantal projecten is wat te groot om mee te nemen maar er is nog genoeg te zien op het Maakfestival. 

Bastiaan Vos

Darner Design

Darner is een woordspeling: het is een oud Engels woord voor iemand die weeft of naait, maar ook een veel voorkomende naam voor een libel, het favoriete insect van deze maker die entomoloog is en jarenlang insecten heeft bestudeerd.

Jenny Lazebnik van Darner Design is begonnen met naaien omdat ze voor een wetenschappelijk experiment in Edmonton, Canada, 100 gaaszakjes moest naaien om rupsen in te bewaren. Ze kocht een oude Singer-naaimachine en de rest is geschiedenis. Ze maakt van alles: tassen, etuis, portemonnees, mondkapjes en dus ook wasbaar maandverband. Haar honk is het Paleis, een gedeelde ruimte met andere creatieve makers.

Darner Design

David Bakker

Soldeer zelf een draailampje op het Maakfestival! Zet je 'm rechtop, dan gaat draailampje aan. Zet je 'm op de kop, dan gaat draailampje weer uit.

Ook al heb je nog nooit gesoldeerd, met het inelkaar zetten van een draailampje leert David Bakker je solderen. 

David Bakker

De Jonge Onderzoekers

Bij De Jonge Onderzoekers ontdek je de wereld van techniek. Of het nu proefjes zijn, onderzoek met lampjes, draadjes en zonnecelletjes of het zagen en in elkaar zetten van insectenhotels, kijken en ontdekken door de microscoop of leren solderen - je doet het bij De Jonge Onderzoekers.

In een verrassingsworkshop tijdens het Maakfestival maak je kennis met techniek. Dus laat je verrassen!

De Jonge Onderzoekers

De Knutselkeet & MAAK-LabGro

De Knutselkeet is een mobiele werkplaats voor jong en oud, ingericht met moderne gereedschappen en machines. De keet wordt normaal gesproken ingezet voor verrassende workshops van kunstenaars en is nu dus aanwezig tijdens het Maakfestival. Want bezig zijn met iets creëren en kunst verbreedt je blik op de wereld!

De Knutselkeet werkt voornamelijk met restmaterialen. Deze restmaterialen worden onder andere opgehaald bij bedrijven in de omgeving door bijvoorbeeld mensen die een dagbesteding nodig hebben.

De Knutselkeet & MAAK-LabGro

Dick Wierenga

Dick Wierenga maakt de meest prachtige glas-in-loodramen.

Op het Maakfestival laat hij een selectie van zijn diverse werk zien en kan hij er je alles over vertellen. 

Dick Wierenga

Evelien Bernabela

Evelien Bernabela verzorgt een workshop tekenen. Hoe maak je een mooie tekening op een eenvoudige manier? Hoe teken je objecten in omgeving na? Dus wil je je tekenvaardigheden verbeteren volg dan deze korte workshop. Voor jong en oud!

Evelien Bernabela

FabCreator

Ontworpen, ontwikkeld en geproduceerd in Nederland. FabCreator lasersnijders en -graveermachines zijn ontworpen om door iedereen te worden gebruikt. Ze zijn snel en veilig. Bezoek deze kraam op het Maakfestival en maak wat lasercut goodies!
 
Toen dit soort tools nog ontoegankelijk en duur waren voor het brede publiek besloten FabCreator-oprichters Bonne Wilce en Saskia Smits er zelf eentje te bouwen. Gebruik makend van de kracht van maakplekken, open source-projecten en door heel hard te werken wisten ze succesvol een nieuwe reeks digitale fabricagemachines te ontwikkelen.

FabCreator

Fablab Groningen

Fablab Groningen is een voor iedereen toegankelijke digitale werkplaats, waar mensen worden aangemoedigd om zelf dingen te maken met verschillende technieken. In de werkplaats van Fablab kun je onder meer aan de slag met een 3D-printer, lasersnijder en resin-printer. Ook moedigen ze het openlijk delen van ontwerpen en ideeën aan.

Bij de kraam op het Maakfestival worden verschillende Fablab-machines gedemonstreerd en laten ze een aantal van hun vele projecten zien.

Uiteraard kun je zelf ook aan de slag om iets te maken, bijvoorbeeld je eigen sticker of led-button. 

Fablab Groningen

Groningen Fair Fashion (GROFF)

Stichting Groningen Fair Fashion, kortweg GROFF, bestaat uit zes enthousiaste oprichters die allemaal een passie hebben voor textiel.

De een is kunstenaar en maakt prachtige kunstobjecten van textiel, anderen hebben een naaiatelier, maken maatkleding op bestelling of experimenteren thuis met allerlei stoffen, technieken, mixed-media en (verf)materialen. De stichting heeft als doel Groningers bewust te maken van alternatieven voor fast fashion en werkt mee aan een circulaire textielindustrie in het noorden.

Tijdens het Maakfestival laat GROFF zien wat mogelijk is met oud of afgeschreven textiel en kun je meewerken aan en community textiles project!

Groningen Fair Fashion (GROFF)

Handweverij An Boeks

An Boeks toont op het Maakfestival haar prachtige weefgetouw waarop zij laat zien hoe het met de hand weven van de meest prachtige stoffen in zijn werk gaat.

Bezoekers kunnen zelf ook aan de slag op het weefgetouw.

Handweverij An Boeks

Herman Kopinga

Herman Kopinga maakt graag dingen waar je een beetje blij van wordt.

En als er dan ook nog fijne knopjes aan zitten, is het doel gelukt!

Herman Kopinga

Inne

Bij de kraam van Inne Lemstra kun je zijn experimenten bewonderen die hij heeft gedaan op het gebied van soft robotics en siliconen. Het zijn opblaasbare bellen (prototypes) die van kleur kunnen veranderen.

Ook heeft hij een handige soldeertoepassing met siliconen gemaakt die in 2020 een prijs won in de Hackaday circuit sculpture competitie. Kortom kom met Inne over siliconen en soft robotics praten!

Inne

Lab 2 Create

Lab2create is ook van de partij.

Bij hen kun je terecht voor stopmotion vrije ingeving en 3d-geprinte poppen. De verfspin is ook aanwezig. 

Hun motto: van proberen kun je leren!

Lab 2 Create

Mariette Kroeze

Even helemaal weg zijn in je eigen gecreëerde wereld en zelf bepalen waar je mee bezig bent. En dan nog resultaat zien ook! Mariette Kroeze wordt er vrolijk van!

Mariette heeft ontzettend veel (maak)interesses en probeert dan ook graag verschillende technieken uit. Haar huidige kunstwerken zijn te beschrijven als kleurige collages. Op dit moment veel abstracte bloemen maar ze vindy gezichten ook erg fijn om te maken. De achtergronden bestaan ook uit verschillende verftechnieken. 

Haar werk is ontstaan aan een overschot van prachtig gekleurde papieren met de gelliplate-techniek. Deze knip of snijdt ze in vormen waarmee ze haar collages maakt. Ook hergebruikt ze graag (spijker)stof. De combinatie van digitaal tekenen van de vormen en die dan fysiek gebruiken, past goed bij haar.

Sinds kort heeft ze een nieuw doel. Ze vindt ze inmiddels soms best mooie dingen maakt en durft haar werk dan ook steeds vaker kunst te noemen. En daarnaast is ze erg benieuwd hoe het nou zit met de NFT's waar ze de laatste tijd steeds meer over hoort. Deze nieuwsgierigheid heeft ze gekoppeld aan het doel om NFT-kunstenaar te worden. Vraag haar er gerust meer over en vooral ook over het maakproces. Ze neemt haar gelliplate mee naar het Maakfestival.

Mariette Kroeze

Marijn Pool

Bij de kraam van Marijn Pool zie je echt van alles! Lampen (maanlamp), treintjes (besturing), knopjes (besturing van huis), fidgets (ADHD/ afleiding), handige hangers (gereedschaphouders), gewoon leuke dingen maar meestal zonder wielen ;)

Het leuke van maken is voor Marijn vooral het omzetten van een idee of een gedachte naar iets wat je kunt vasthouden of als je op een knopje drukt er iets verandert in de "echte wereld". Kom het bewonderen!

Marijn Pool

Okaphone

Bij de kraam van Okaphone kun je alle kanten uit: van een workshop solderen tot retro-games.

Samen met de hulp van een aantal doorgewinterde Okaphone’ers kun je een interessant stukje elektronika in elkaar zetten: de Whaddy, een super leuk elektronika-project dat je tijdens het Maakfestival zelf kunt solderen. 

Maar er is meer te doen. Je kunt ook zelf een vleermuizendetectro bouwen. Vleermuizen praten op zo'n hoge toonhoogte (50Khz) dat wij mensen het niet kunnen horen. En ze gebruiken deze hoge tonen om zo in het donker te navigeren en hun prooi te vangen. Het lijkt wel een beetje op radar. En met de superleuke zelf te bouwen vleermuizendetector kun je ze spotten!

Het is ook mogelijk om meerdere retro-games te spelen op onze RetroPie, zoals onder andere een van de klassiekers Mario! Daarnaast is er een van de eerst spelcomputers aanwezig waarmee je op een oude zwart wit tv met elkaar en tegen de computer kunt tennissen

En ze nemen uiteraard nog veel meer mee. Benieuwd wat dat allemaal is? Kom dan zeker langs want het belooft een feest te worden!

Okaphone

Science LinX

Bouw mee met GEN.ERATE van Science LinX en ontdek dat je met één simpele bouwsteen heel veel verschillende en complexe bouwwerken kunt maken. Test je eigen creativiteit en maak een futuristisch bouw- of kunstwerk voor de stad van de toekomst.

Science LinX verbindt en betrekt leerlingen, docenten, maatschappij en breed publiek: door wetenschap een podium te bieden, brengt het de vonk, passie en het enthousiasme voor wetenschap en engineering van de Rijksuniversiteit Groningen over. GEN.ERATE is een van de projecten waarmee ze dit doen.

Science LinX

Slimme handen

Kom Bibberbeesten maken bij de kraam van Slimme Handen! Bibberbeesten zijn grappige, zelfgemaakte scharrelaars, met een zwiepstaart en een heleboel poten. Of je geeft het beest helemaal geen poten, dan maak je dus een Bibber-rups. Dat mag je helemaal zelf weten.

Slimme Handen is een initiatief van Ynze van der Spek: maker, knutselaar, ontwerper en Bovenste ProefjesBaas bij Proefjes die Boem Doen. Op zijn website staan nog veel meer maak-projecten, proefjes en ideeën voor melige robots. Voor kinderen tot 100 jaar, ouders, juffen en meesters. Oh, en er is ook een toffe webwinkel!

Slimme handen

Spellenmaakgilde

Kom meer te weten over de wereld van bord- en kaartspellen. Spreek met auteurs en krijg tips, test een spelconcept van een auteur, bekijk en koop wat er is uitgegeven. Je kunt ook je eigen concept meenemen en hier feedback op krijgen. Daarnaast presenteren we GRUNN, een nieuw spel over het landschap van Groningen. GRUNN is afgelopen jaar ontwikkeld en is vanaf het najaar 2022 te koop. Op het Maakfestivall krijg je een voorproefje op deze primeur en kun je het spel alvast spelen!

Het Spellenmaakgilde is een initiatief om de krachten van spellenmakers en testers in (het noorden van) Nederland te bundelen. Elke maand organiseren ze een speltestavond.

Spellenmaakgilde

SPOUK

SPOUK is de bureaunaam Marieke Pras, een ontwerper gevestigd in Groningen. Tijdens het Maakfestival komt ze live zeefdrukken. Iedereen die het leuk vindt kan haar helpen of zelf aan de slag gaan.

Zeefdrukken is een druktechniek waarbij je inkt door een zeef heen drukt (vandaar de naam) en zo een afbeelding aanbrengt - op stof, op papier, op alles wat maar plat is eigenlijk. Op hoeveel verschillende manieren je kunt zeefdrukken laat ze zien met de zeefdrukken die ze meeneemt. 

SPOUK

Stichting SCN: technisch en creatief jeugdcentrum

Ga op avontuur in het grootste en gaafste technisch en creatief jeugdcentrum van Nederland, dat voor deze gelegenheid te vinden is op het Maakfestival. 

Bij SCN leer je alles over computers, elektronica, motoren, muziek en creativiteit. In een gezellige omgeving en onder vakkundige begeleiding heb je alle ruimte en vrijheid om vrienden te maken en om gave nieuwe dingen te leren!

Stichting SCN: technisch en creatief jeugdcentrum

Studio Draadkracht

Studio Draadkracht is een textielwerkplaats waar iedereen terecht kan. Jong, oud, veel ervaring of net begonnen, je kunt altijd aanhaken! Ze geven cursussen en workshops, hebben een naaicafé waar je gewoon kunt binnenlopen en aan de slag kunt gaan. Ze doen verstelwerkzaamheden, en organiseren elke week het haak&brei-café. Op het Maakfestival laten ze je kennismaken met onze vrijwilligers en de naaimachines, en kun je zelf iets in elkaar zetten. Daarnaast nemen ze wat van de verschillende producten mee die door mensen van de studio zijn gemaakt, om te laten zien wat er allemaal mogelijk is.

Studio Draadkracht

Thijs de Bont

Thijs de Bont is sinds de jaren negentig bassist, heeft een achtergrond in elektronica, is een maker in hart en nieren, audioliefhebber en heeft liefde voor design. Deze eigenschappen moesten uiteindelijk samensmelten. En dat deden ze, in de vorm van buizenversterkers voor de basgitaar.

Het afgelopen decennium werkte hij aan het bouwen en ontwerpen van wat volgens hem de ultieme buizenversterkers zijn. Wat zijn versterkers ‘anders’ maakt, is het gebruik van moderne elektronica om de werking van deze ouderwetse techniek in goede banen te leiden. Hierdoor klinken ze niet alleen beter, maar zijn ze ook veel prettiger en makkelijker in het gebruik dan vroeger. Tijdens het Maakfestival laat hij zien welke stappen er allemaal doorlopen moeten worden om een versterker van a tot z te ontwerpen, én te bouwen. 

Thijs de Bont

Thijs Koster

Thijs Koster laat tijdens het Maakfestival zien hoe je van kleine stukjes rest- en afvalhout iets moois kunt maken. Met zijn accuboor en een paar schroeven in de hand draait hij in no time een bijzonder beestje in elkaar.

Hij houdt ervan om sculpturen te maken. Het kan zo maar gebeuren dat hij een levensgrote wolf maakt, maar ook insecten zijn een bron van inspiratie uit de natuur voor Thijs. Kortom, laat je door hem inspireren om wat moois te maken van restmaterialen! 

Thijs Koster

Wouter Rusman

Wouter Rusman houdt van alle soorten techniek, maar heeft een duidelijke voorkeur voor dingen met wielen (zie afbeelding :)). De materiaalkeuze is breed: stof, staal, hout, electronica, mechanica. Niets is te gek. Overal kan hij mee uit de voeten.

Op Pinterest verzamelt hij foto's van zijn knutselwerken - van lego tot kickbike's, van kostuums tot soldeerwerk. 

Tijdens het festival showt hij zijn knutselkunsten.

Wouter Rusman

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Maakfestival.

Eerdere edities van het Maakfestival

Het Maakfestival is natuurlijk niet nieuw in Groningen. In 2011 was de eerste editie, nog onder de naam Maker Faire Groningen, op het Ebbingekwartierterrein en in de Machinefabriek van het NNT. Sindsdien heeft het festival een aantal keer plaatsgevonden, ook op de oude locatie van de stadsbibliotheek aan de Oude Boteringestraat. Op 18 juni 2022 is het de eerste keer in het Forum en op de Nieuwe Markt.

Zelf aan de slag met boeken uit de collectie

 • Handenarbeid
Pierre Lota, Iris Glon
1-uur DIY voor terras en balkon [Boek]
 • Insecten ; Tuinen ; Nestkastjes ; Handenarbeid
Helga Hofmann, Linda Beukers
Insectenhotels [Boek] : stap voor stap zelf maken
 • Cosmetica ; bereiding ; Zeep ; Handenarbeid ; Schoonheidsverzorging
Marta Tarallo, Luke Albert ; Ryn Frank ; Akkie de Jong
Zeep [Boek] : zelf natuurlijke zeep, shampoo en beautyproducten maken
 • Woninginrichting ; Recycling
Jinske Verpalen, Monica Terpstra
Doe het lekker duurzaam [Boek] : duurzame woonstyling met opgeknapte kringloopvondsten
 • Doe-het-zelf
Rolf Hut,
Rolfs maakbare wereld [Boek]
 • Ecologische leefwijze
Alexa Kaye, Anna Martin ; Renate Hagenouw
Ecobewust [Boek] : oplossingen en DIY-tips voor een stijlvol en duurzaam leven zonder de aarde te belasten
 • Houtsnijden
Guillaume Ougier, Renate Hagenouw
Uit hout gesneden [Boek] : 20 DIY-projecten met materialen uit het bos
 • Haken
Jorina Joosse, Marissa van Roon ; Mariƫlle van der Goen
Haken in alle kleuren [Boek] : 18 kleurrijke haakprojecten voor in huis
 • Elektronica
B. Kainka,
De basis van elektronica [Boek] : analoge schakelingen, sensors en microcontrollers
 • Houtbewerking
Stephen Corbett, John Freeman ; Anda Witsenburg ; Heleen Silvis
Hout bewerken [Boek] : een praktisch handboek
 • Natuurwetenschappen ; experimenten ; Techniek
Frank Landsbergen
Techniek-doeboek [Boek]
 • Pottenbakken
Inge Burgerhoudt, Mariƫlle van der Groen
Kleurrijk keramiek [Boek] : draaien, decoreren & inspireren

En dan vind je dit vast ook leuk

Meet-o-theek: open inloop Meet-o-theek: open inloop

Meet-o-theek: open inloop

donderdag 2 februari 18:00 tot 21:00
Walk-in Smartlab Walk-in Smartlab

Walk-in Smartlab

zaterdag 4 februari 11:00 tot 17:00