Raak mij aan! Touch me!

Op Sicilië gedraaid drama van Jessica Woodworth (Khadak), in dreigend zwart-wit, over een soldaat die zich voorbereidt op een aanval van een vijand die misschien niet eens bestaat.

Ergens op een denkbeeldige steppe in niemandsland, ligt Fort Kairos. Een desolate buitenpost waar soldaten hun land verdedigen tegen de vijand uit het Noorden. De ambitieuze scherpschutter Luka sluit zich aan om mee te werken aan de in zijn ogen heldhaftige opdracht van het fort. Alles staat hier in het teken van militaire waarden als gehoorzaamheid, opoffering en volharding. Gaandeweg roept dit bij Luka echter steeds meer vragen op. Bestaat de vijand wel? Wat komt er terecht van de strijd waarnaar hij verlangt? En wat is de zin van het strenge regime en de absurde straffen waaraan de soldaten worden onderworpen?  

In haar bewerking van Dino Buzzati’s boek De Woestijn van de Tartaren, zet de Belgisch-Amerikaanse regisseuse Woodworth twee uitersten tegenover elkaar. Enerzijds de nietigheid van de mens in een hiërarchie, gesymboliseerd door opnames van de nietige mens in een intimiderende omgeving. Anderzijds de vaak in close up gedraaide beelden van de bevriende soldaten, die buiten het zicht van hun meerderen de tijd doden met schijngevechten. De dreigende sfeer in deze gestileerde zwart-witfilm wordt verder geaccentueerd door de elektronische soundtrack.

Voorfilm Primus

De voorstelling van Luka wordt voorafgegaan door Primus (Jonas Smulders, Nederland 2023, 7 min.), een korte zwart-witfilm waarin twee naar liefde hunkerende personages elkaar ontmoeten in een wasserette die oneindig groot lijkt te zijn. De film is geregisseerd door de hoofdrolspeler uit Luka.
 

Agenda

Zondag 8 oktober
18:50 tot 20:34
Rabo Studio
€ 11,50
Taal
Engels gespoken, Nederlands ondertiteld
Duur
94 min
Kijkwijzer
Acteurs
Geraldine Chaplin, Jonas Smulders, Jan Bijvoet, Sam Louwyck
Land
België
Jaar
2023
Regie
Jessica Woodworth

Misschien vind je dit ook leuk

Tótem Tótem

Tótem

woensdag 11 oktober 16:15 tot 18:00
Jeanne du Barry Jeanne du Barry

Jeanne du Barry

woensdag 4 oktober 15:45 tot 17:52
Past Lives Past Lives

Past Lives

donderdag 5 oktober 13:30 tot 15:26

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >