Raak mij aan! Touch me!

Partijen schuiven op naar links of naar rechts, liberalen raken bekneld. 

Deze serie van drie talks gaat over veel gebruikte politieke begrippen. De serie is bedoeld als achtergrondinformatie in de aanloop naar de Tweede Kamerkiezingen. Elke talk wordt gevolgd door discussie met het publiek. 

Wie in de krant leest dat de VVD ‘linksaf slaat’ moet zich wel verbazen. De VVD was toch rechts? Of in ieder geval liberaal? Dit voorbeeld geeft aan hoe weinig houvast politieke termen nog bieden. Daarom gaan we in deze serie terug naar de bron. Hoe zijn deze termen ontstaan en hoe zijn ze in de loop van de parlementaire geschiedenis van Nederland toegepast. Was het altijd duidelijk waar begrippen als ‘rechts’ en ‘links’ voor stonden of zijn ze al veel vaker van betekenis veranderd? De serie gaat in op de kenmerken van de verschillende politieke stromingen. Daarbij zal duidelijk worden dat samenwerking tussen ‘links’ en ‘rechts’ lange tijd onmogelijk was, waardoor beide groepen opgesloten raakten in hun eigen gelijk. En dan is er natuurlijk nog het liberalisme, dat door de een voor rechts en voor de ander als links geldt.

De serie wil informatie bieden en de kennis van de politiek geschiedenis verdiepen. Hierbij komt ook de actuele staat van de Nederlandse politiek aan de orde en krijg je antwoord op de vraag: Slaat de VVD werkelijk links af?

Maandag 11 januari Rechts in de politiek: Van conservatisme tot alt-right. Talk over deze politieke stroming,  waarin het ontstaan, de ontwikkeling en de verschillende afsplitsingen verduidelijkt worden. Ook de vele misvattingen over ‘rechts’ komen aan de orde. 

Maandag 18 januari

Links in de politiek: Van anarchisme tot nieuw-links. Talk over deze politieke stroming, waarin het ontstaan, de ontwikkeling en de verschillende afsplitsingen verduidelijkt worden. Ook de vele misvattingen over ‘links’ komen aan de orde.
Maandag 25 januari Liberalisme in de politiek: Links of Rechts? Talk over deze politieke stroming, waarin het ontstaan, de ontwikkeling en de verschillende afsplitsingen verduidelijkt worden. Ook de vele misvattingen over het ‘liberalisme’ komen aan de orde.

 

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Links en rechts in de politiek.

Misschien vind je dit ook leuk

Expeditie geluk Expeditie geluk

Expeditie geluk

dinsdag 2 maart 20:00 tot 22:00
Leven in de stad Leven in de stad

Leven in de stad

maandag 12 april 20:00 tot 22:00

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on