Raak mij aan! Touch me!

Dit jaar vieren we 75 jaar bevrijding van Nederland. Dat doen wij onder andere door stil te staan bij verhalen uit die tijd. Monique Brinks vertelt over de Canadese bevrijding van Groningen en de periode erna.

Voor de Groningers zijn de Canadezen dé bevrijders. Fred Butterworth, de Canadese soldaat die als eerste in Groningen sneuvelde, heeft in de stad zijn eigen plaquette. De foto’s met doedelzak spelende Canadezen hangen nog bij vele Groningers in huis. Er wonen menige Grunniger Trezen in Canada en wat een maple leaf is weten in Groningen meer kinderen dan waar ook in Nederland. Maar dat dat geen gemeengoed is, bewijzen films als Saving Private Ryan en Band of Brothers en ook computer games als Medal of Honor  en Call of Duty. Hoe verhouden de Canadezen zich tot die andere geallieerde militairen, tot het verzet en de burgers die zij bevrijdden, maar ook tot elkaar, in de strijd die zij moesten voeren en de offers die zij gaven?

Monique Brinks zal deze strijd en de periode erna van diverse kanten belichten, geïnspireerd door het onderzoek dat zij en haar collega’s deden voor de tentoonstelling Hij of ik in het Nationaal Militair Museum in Soest.

Monique Brinks is historica, schrijfster en projectleider tentoonstellingen bij het Nationaal Militair Museum (NMM). In 2015 kwam het laatste deel uit van haar trilogie over het Scholtenhuis, het beruchte hoofdkwartier van de SD in Groningen. Eerder deed Brinks onderzoek naar het verzet in Groningen.

 

 

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on