In Haneke's La Pianiste zien we Isabelle Huppert als veertigjarige pianolerares, Erika Kohut, die met haar moeder samenwoont in een appartement in Wenen. De twee hebben een haat-liefde verhouding en vliegen elkaar voortdurend in de haren.

Erika's leven lijkt net zo strak georganiseerd als een compositie van Bach, maar in werkelijkheid leidt ze een dubbelbestaan. Achter haar onbewogen uiterlijk gaan gecompliceerde emoties schuil, waaraan zij alleen 's avonds uiting weet te geven in buurten waar ze zich overdag niet zou vertonen. Als een bezoeker van een van Erika's pianorecitals verliefd op haar wordt, schrijft hij zich in op het conservatorium om in haar buurt te kunnen zijn. De veel jongere Walter is echter niet voorbereid op Erika's masochistische verlangens en ingewikkelde persoonlijkheid. Er ontstaat een gevaarlijk spel.

Hanekes films zijn nooit echt gericht op identificatie met personages. De hard gesneden montage, de strenge, afgepaste vorm en de dominantie van het idee dat wordt uitgedragen in zijn films. Dit maakt dat de kijker zich altijd sterk bewust blijft dat hij naar een film kijkt, met een narratieve constructie. In die zin is La Pianiste klassieker van opzet, een lineair verteld verhaal waarin de lotgevallen van een hoofdpersonage centraal staan. Toch is identificatie met Erika Kohut niet het doel en niet het effect van de film. Daarvoor is Hanekes benadering te afstandelijk, en geeft hij te weinig prijs. Het intrigerende aan La pianiste is juist dat het geen sluitend psychologisch portret is.

Isabelle Huppert

Het Eye Filmmuseum brengt als hommage aan de Franse actrice Isabelle Huppert een aantal van haar films opnieuw uit. Deze zijn natuurlijk ook bij ons te zien. 

Parisienne Huppert is een onverschrokken actrice, niet bang om in de huid van manipulatieve, kille en zelfs gewelddadige vrouwen te kruipen. Ze heeft tot nu toe in meer dan 100 films een rol vertolkt, en werkte samen met vele grote regisseurs, van Godard tot Tavernier en Chabrol, van Michael Haneke tot Paul Verhoeven. Haar rollen hebben Huppert al verschillende prijzen opgeleverd, waaronder de Franse César, de Europese Film Prijs, De Zilveren Beer van Berlijn, de Best Actor Award in Cannes en de Golden Globe. Voor haar rol in Paul Verhoevens Elle (2016) werd ze genomineerd voor een Oscar.

La pianiste is de laatste film in het retrospectief.

Op veler verzoek hebben we een extra voorstelling van La Pianiste toegevoegd!

Taal
Frans en Duits gesproken | Nederlands ondertiteld
Duur
113 min
Kijkwijzer
Acteurs
Benoît Magimel, Isabelle Huppert, Annie Girardot
Land
Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland
Regie
Michael Haneke

Misschien vind je dit ook leuk

Stalker Stalker

Stalker

maandag 21 oktober 20:45 tot 23:38

Wekelijks de filmnieuwsbrief in je inbox >

Wekelijks de filmnieuwsbrief in je inbox >

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on