Raak mij aan! Touch me!

De impact van La Haine (1995) is nog altijd groot: voor het eerst zien en voelen buitenstaanders de realiteit van het leven in een achtergestelde buitenwijk.

De film speelt zich af in de banlieues van Parijs en toont 24 uur uit het leven van Vinz, Said en Hubert; drie vrienden met elk een andere culturele achtergrond. Abdel, een vierde vriend, is gewond geraakt bij een oproer waar politie bij betrokken was. Said en Hubert proberen Vinz ervan te weerhouden wraak te nemen op de politie, mocht Abdel het niet overleven.

Regisseur Mathieu Kassovitz maakte La Haine nadat er voor de zoveelste keer een jongen door politiegeweld om het leven kwam na een confrontatie in de buitenwijken van Parijs. Met de film toonde hij de jongeren op een andere manier dan de media deden; als sympathieke vrienden in plaats van uitschot. Zo liet hij zien dat het geweld wel degelijk in een context van discriminatie geplaatst kon worden.

Inmiddels zijn we vijfentwintig jaar verder, maar is de film nog altijd bijzonder actueel en de impact niet onverminderd. Voor veel jongeren is de film als een soort manifest en andere, jonge filmmakers laten zich er nog steeds door inspireren. Met als meest recente Nederlandse voorbeeld de film De Libi (2019) van regisseur Shady El-Hamus.

De film is Frans gesproken en Engels ondertiteld.

Met inleiding en Q&A | vrijdag 11 december

De film wordt ingeleid door Dr. Luuk Slooter, docent Conflict Studies aan Universiteit Utrecht. Hij deed uitgebreid onderzoek naar de 'banlieue-crisis' en woonde zeven maanden in een Parijse buitenwijk. Onlangs publiceerde hij zijn boek 'The Making of the Banlieue: An Ethnography of Space, Identity and Violence.' Na de film beantwoordt hij vragen van het publiek.

De voertaal van de inleiding en de Q&A is Engels.

Agenda

Vrijdag 11 december
20:00 tot 22:30
Engels ondertiteld, met inleiding
Rabo Studio
€ 10,50
Donderdag 7 januari
Premièredatum, speeltijden volgen
Taal
Frans gesproken, Engels ondertiteld
Duur
98 min
Kijkwijzer
Acteurs
Vincent Cassel, Hubert Koundé, Saïd Taghmaoui
Land
Frankrijk
Jaar
1995
Regie
Mathieu Kassovitz

Misschien vind je dit ook leuk

Karakter Karakter

Karakter

zondag 13 december 15:00 tot 17:16
Police Police

Police

zondag 6 december 15:50 tot 17:38

Wekelijks de filmnieuwsbrief in je inbox >

Wekelijks de filmnieuwsbrief in je inbox >

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on