Raak mij aan! Touch me!

De impact van La Haine (1995) is nog altijd groot: voor het eerst zien en voelen buitenstaanders de realiteit van het leven in een achtergestelde buitenwijk.

De film speelt zich af in de banlieues van Parijs en toont 24 uur uit het leven van Vinz, Said en Hubert; drie vrienden met elk een andere culturele achtergrond. Abdel, een vierde vriend, is gewond geraakt bij een oproer waar politie bij betrokken was. Said en Hubert proberen Vinz ervan te weerhouden wraak te nemen op de politie, mocht Abdel het niet overleven.

Regisseur Mathieu Kassovitz maakte La Haine nadat er voor de zoveelste keer een jongen door politiegeweld om het leven kwam na een confrontatie in de buitenwijken van Parijs. Met de film toonde hij de jongeren op een andere manier dan de media deden; als sympathieke vrienden in plaats van uitschot. Zo liet hij zien dat het geweld wel degelijk in een context van discriminatie geplaatst kon worden.

Inmiddels zijn we vijfentwintig jaar verder, maar is de film nog altijd bijzonder actueel en de impact niet onverminderd. Voor veel jongeren is de film als een soort manifest en andere, jonge filmmakers laten zich er nog steeds door inspireren. Met als meest recente Nederlandse voorbeeld de film De Libi (2019) van regisseur Shady El-Hamus.

Agenda

Donderdag 12 augustus
Premièredatum, speeltijden volgen
Taal
Frans gesproken, Nederlands ondertiteld
Duur
98 min
Kijkwijzer
Acteurs
Vincent Cassel, Hubert Koundé, Saïd Taghmaoui
Land
Frankrijk
Jaar
1995
Regie
Mathieu Kassovitz

Misschien vind je dit ook leuk

Bloody Nose, Empty Pockets

Bloody Nose, Empty Pockets

Nostalgisch portret van een Amerikaanse bar en zijn stamgasten.

Premièredatum donderdag 26 augustus
Druk

Druk

Martin en zijn collega’s beginnen aan een experiment

Premièredatum donderdag 19 augustus
The Father

The Father

Fascinerend portret en winnaar van twee oscars

Premièredatum donderdag 26 augustus

Wekelijks de filmnieuwsbrief in je inbox >

Wekelijks de filmnieuwsbrief in je inbox >