Raak mij aan! Touch me!

Wat is het geheim van dit kleine molecuul bestaande uit twee waterstofatomen (H2)?

Waterstof speelt een belangrijke rol in de energietransitie. Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen noemde waterstof een ‘mogelijke gamechanger voor Europa’ in haar meest recente Europese State of the Union. Door de huidige energiecrisis wordt er groots ingezet op de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen. Bovendien moeten in 2050 alle woningen in Nederland van het aardgas af zijn. Omdat zonne- en windenergie lastig opgeslagen kunnen worden, lijken dat (nog) geen geschikte alternatieven.

Waterstof is anders: een unieke eigenschap van de deeltjes maakt dat waterstof energie kan opslaan en transporteren. De eerste bussen en auto’s rijden al op waterstof, maar nu worden er ook op grotere schaal stappen gezet met de bouw van bijvoorbeeld waterstoffabrieken. De energietransitie is in volle gang. 

Om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen zoomen we in dit kenniscafé in op waterstof. Wat is het geheim van dit kleine molecuul bestaande uit twee waterstofatomen (H2)? Welke plek heeft waterstof tussen alle andere vormen van energiewinning? Hoe werkt het eigenlijk? En hoe kan het dat Noord-Nederland de eerste erkende Hydrogen Valley is? Wat betekent dat?

In het Kenniscafé praten we elke maand met Groningse wetenschappers en onderzoekers over actuele thema's. Het Kenniscafé wordt georganiseerd i.s.m. Science LinX en Studium Generale en wordt ondersteund door het Akkoord van Groningen.

Liever de livestream bekijken? Ga naar Platform F.

Livestream via platform F

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Kenniscafé: Waterstof, belofte of hype?.

De highlights van ons programma maandelijks in je inbox? >

De highlights van ons programma maandelijks in je inbox? >