Raak mij aan! Touch me!

Op onnavolgbare eigen wijze toont Bruno Dumont de nadagen van Jeanne d'Arc, waarin ze wordt verketterd en beschuldigd van hekserij.

Het verhaal van de vijftiende-eeuwse heldin Jeanne d'Arc is al vele malen op film verteld, maar nooit zo excentriek en experimenteel als hier door Bruno Dumont. In de schurende musical Jeannette toonde Dumont al haar jeugdjaren en roeping door God. Deze opvolger, opnieuw geïnspireerd door de geschriften van de katholieke dichter Charles Péguy, draait om het einde van haar leven. Nadat ze het Franse leger tijdens de Honderdjarige Oorlog naar een zegetocht heeft geleid, volgt een proces waarin ze wordt beschuldigd van ketterij.

Dumonts minimalistische vertelling draait niet om de historische feiten, maar trekt ons Jeanne's hoofd in. De Franse nationale heldin, die in werkelijkheid negentien was toen ze tot de brandstapel werd veroordeeld, wordt gespeeld door de twaalfjarige Lise Leplat Prudhomme, de jongste van de twee actrices die in Jeannette de titelrol speelden. Het zet de kinderlijke onschuld van Jeanne d'Arc des te sterker af tegen de starre striktheid van de groep oude mannen die over haar oordeelt.

"Jeanne oogt als onverslaanbare geest"
VPRO Cinema 4401

Agenda

Maandag 2 november
15:45 tot 18:12
Laatste voorstelling
Camera 1
€ 10,50

Deze film draait ook in onze onlinezaal

kijken
Taal
Frans gesproken, Engels ondertiteld
Duur
139 min
Acteurs
Lise Leplat Prudhomme, Jean-Francois Causeret, Daniel Dienne, Fabien Fenet, Fabrice Luchini, Robert Hanicotte, Yves Habert
Land
Frankrijk
Jaar
2019
Regie
Bruno Dumont

Ciné-club

Elke twee weken een nieuwe of klassieke Franse film. In samenwerking met Institut Français Groningen.

Ciné-club

Misschien vind je dit ook leuk

Effacer l'historique Effacer l'historique

Effacer l'historique

Premièredatum donderdag 19 november
Antoinette dans les Cévennes Antoinette dans les Cévennes

Antoinette dans les CĂ©vennes

zondag 1 november 10:40 tot 12:27

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on