Raak mij aan! Touch me!

Een nieuwe revisionistische anime-rockopera van regisseur Masaaki Yuasa (The Night Is Short, Walk On Girl) over een 14e-eeuwse superster die Japan verovert met zijn dansbewegingen.

Er is een culturele revolutie gaande in het 14e-eeuwse Japan. Tomona, een blinde priester en biwaspeler, en Inu-Oh, een nakomeling van gerespecteerde Noh-acteurs die altijd zijn uiterlijk van de wereld heeft moeten verbergen, slaan de handen ineen om zich te bevrijden van de gebruiken van hun gilde en om de liederen te schrijven die zij willen. Daarvoor putten ze inspiratie uit de gevallen strijders in een beslissende 11e-eeuwse slag, die het heersende shogunaat nog altijd achtervolgt. Terwijl de twee musici de bevolking in vervoering brengen met hun vooruitstrevende optredens, bereidt de oude garde zich voor om ze het zwijgen op te leggen.

In zijn nieuwe speelfilm INU-OH vermengt animatieveteraan Yuasa Masaaki opnieuw realisme en fantasie tot het uiterste, door de twee dissidente kunstenaars voor te stellen als hedendaagse rocksterren die uitgebreide licht- en geluidshows op de bühne brengen voor een uitzinnig, gillend publiek in historische kledij. De oneerbiedigheid van dit anachronisme weerspiegelt de minachting van de musici voor de traditie, wat de kloof met hun voorgangers verder verdiept. Even kenmerkend is Yuasa’s terloopse spel met genres, in een film die rijkelijk put uit wraaksages, historische epossen en concertfilms.

INU-OH verbergt het politieke commentaar niet, want dit verhaal over de heersende macht die stemmen die afwijken van de officiële canon het zwijgen wil opleggen, is maar al te actueel. Maar bovenal is Yuasa’s film een prachtig triomflied voor buitenstaanders, excentriekelingen, rebellen en verliezers door de eeuwen heen.

Deze film is ook in onze onlinezaal te zien

Bekijk online

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Inu-Oh.

Taal
Japans gesproken, Nederlands ondertiteld
Duur
98 min
Kijkwijzer
Acteurs
Avu-chan, Mirai Moriyama, Tasuko Emoto
Land
Japan
Jaar
2021
Regie
Masaaki Yuasa

Misschien vind je dit ook leuk

Blind Willow, Sleeping Woman Blind Willow, Sleeping Woman

Blind Willow, Sleeping Woman

Betoverende animatiefilm, gebaseerd op de magisch-realistische verhalen van Haruki Murakami, over de levens van diverse inwoners van Tokio na de aardbeving van 2011.

vrijdag 2 juni 16:30 tot 18:28

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >