Raak mij aan! Touch me!

In Insurrection neemt kunstenaar Andres Serrano je in sneltreinvaart mee door de gebeurtenissen van de bestorming van het Capitool in 2021.

Dit is kunstenaar Andres Serrano's eerste filmproject. Hij maakte de film als reactie op de gebeurtenissen van 6 januari 2021, toen een protestbijeenkomst van Donald Trump tegen de verkiezingsuitslag van november 2020 uitmondde in de bestorming van het Capitool. ​

In Insurrection ('Opstand') neemt Serrano je in sneltreinvaart mee door de gebeurtenissen van die dag. Smartphonebeelden van de bestorming, nieuwsfragmenten en filmfragmenten uit de Amerikaanse geschiedenis wisselen elkaar in hoog tempo af. ​

Met deze 75 minuten durende film wil Serrano de kijker eraan herinneren dat de geschiedenis zich steeds weer herhaalt. De Capitoolbestorming is voor hem slechts een nieuw voorbeeld van de verdeeldheid binnen een land dat nooit herstelde van de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865). Donald Trump wakkerde slechts oude sentimenten aan. Racisme, patriottisme en een diepgevoeld onderling wantrouwen zijn volgens Serrano nooit weggeweest. 

Deze film is onderdeel van de expositie America & Trump by Andres Serrano, te bezoeken in Forum Groningen van 23 maart t/m 5 november 2024.

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Insurrection.

Taal
Engels gesproken, niet ondertiteld
Duur
75 min
Kijkwijzer
Land
Verenigde Staten
Jaar
2022
Regie
Andres Serrano

Misschien vind je dit ook leuk

America & Trump by Andres Serrano America & Trump by Andres Serrano

America & Trump by Andres Serrano

wo 24 apr van 10:00 tot 17:00

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >