Raak mij aan! Touch me!

Il Boemo is een weelderig historisch drama over de 18de-eeuwse musicus Josef Mysliveček die als buitenstaander wist door te breken in Italië en daar de meest gevierde componist van zijn tijd werd.

Venetië, 1765. De Tsjech Josef Mysliveček droomt van een carrière als operacomponist, maar in een stad vol talenten en gevestigde namen lijkt dat onmogelijk. Mysliveček is echter getalenteerd en daarnaast onweerstaanbaar charmant. Wanneer hij de minnaar wordt van een vooraanstaande markiezin die hem onder haar hoede neemt, lijken zijn kansen op een doorbraak te groeien. Getransformeerd krijgt hij een unieke opdracht: een opera componeren voor Teatro San Carlo in Napels, destijds het grootste theater van Europa. 

Al gauw groeit 'De Bohemer’ uit tot de beroemdste componist van het moment. Een slopende ziekte, veranderende mode en armoede betekenen echter het begin van zijn onvermijdelijke ondergang. 

Il Boemo is een weelderig historisch drama over de 18de-eeuwse musicus Josef Mysliveček die als buitenstaander wist door te breken in Italië en daar de meest gevierde componist van zijn tijd werd. Ondanks verwoede pogingen zijn stempel te drukken op de geschiedenis is deze inspiratiebron en vriend van de jonge Mozart vrij snel vergeten. Regisseur Petr Vaclav brengt met zijn film een ode aan een Tsjechische muzikale grootheid én aan zijn muziek, die in Il Boemo wordt uitgevoerd door internationale operasterren als Philippe Jaroussky en Simona Šaturová.

Agenda

Donderdag 14 december
Premièredatum, speeltijden volgen
Taal
Italiaans gesproken, Nederlands ondertiteld
Duur
140 min
Kijkwijzer
Acteurs
Vojt?ch Dyk, Lana Vlady, Elena Radonicich
Land
Tsjechië,Slowakije
Jaar
2022
Regie
Petr Václav

Misschien vind je dit ook leuk

Docs: Squaring the Circle (The Story of Hipgnosis) Docs: Squaring the Circle (The Story of Hipgnosis)

Docs: Squaring the Circle (The Story of Hipgnosis)

maandag 4 december 16:00 tot 17:51
Napoleon Napoleon

Napoleon

maandag 4 december 15:00 tot 17:48
Priscilla Priscilla

Priscilla

Premièredatum donderdag 4 januari

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >