Raak mij aan!

Wat als we onze hersenen en daarmee onze karaktereigenschappen en persoonlijkheden zelf kunnen vormgeven doormiddel van hersenstimulatie?

Een parkinsonpatiënt die niet meer trilt, iemand met een zware depressie die weer geluk voelt: het zijn de effecten van diepe hersenstimulatie, waarvan de geschiedenis, werking en impact worden verteld in deze film. Robert Heath, een van de meest aansprekende pioniers op dit gebied, voerde al in de jaren zestig experimenten uit. Archiefbeelden en interviews met betrokkenen laten de spectaculaire uitkomsten ervan zien; maar Heath beweerde dat zijn techniek mensen ook van homoseksualiteit kon ‘genezen’. Onder meer vanwege dergelijke controversiële toepassingen vonden zijn denkbeelden destijds nauwelijks voet aan de grond.

In de huidige tijd heeft het inplanten van elektroden, diep in het brein, weer nieuwe erkenning gekregen. Interviews met patiënten, voor en na de ingreep, wetenschappers en chirurgen getuigen van de positieve resultaten. Maar ook de keerzijde van de medaille wordt getoond, want wat als we onze hersenen en daarmee onze karaktereigenschappen en persoonlijkheden zelf kunnen vormgeven? Volgens sommige wetenschappers is het niet de vraag of, maar wanneer dat zal worden gedaan – en door wie.

Met inleiding en nagesprek: ma 2 december 16:45

Let op: Prof. dr. J. Mark C. van Dijk kan helaas niet meer aanwezig zijn bij deze voorstelling. Zijn directe collega, neurochirurg Marinus Oterdoom, zal in zijn plaats aanwezig zijn.  

Drs. D.L. Marinus Oterdoom is neurochirurg sinds 2009. In het UMCG houdt hij zich samen met Dr. J. Marc C. van Dijk bezig met Deep Brain Stimulation (DBS). DBS wordt in het UMCG regulier toegepast bij de Ziekte van Parkinson, Essentiële Tremor en Dystonie. Daarnaast wordt er onderzoek gedaan naar nieuwe veelbelovende indicaties als Morbide Obesitas, Parkinson Dementie, en Tardieve Dyskinesie.

Agenda

Maandag 2 december
16:45 tot 18:32
met inleiding en nagesprek, Engels ondertiteld
Camera 4
€ 10,50
Taal
Engels en Duits gesproken, Engels ondertiteld
Duur
107 min
Regie
Pernille Rose Grønkjær

Deze IDFA docs vind je misschien ook leuk

Fat Front Fat Front

Fat Front

maandag 2 december 21:30 tot 23:00
I Love You I Miss You I Hope I See You Before I Die I Love You I Miss You I Hope I See You Before I Die

I Love You I Miss You I Hope I See You Before I Die

zondag 1 december 21:15 tot 22:31
iHUMAN iHUMAN

iHUMAN

zondag 1 december 20:45 tot 23:00
My Rembrandt My Rembrandt

My Rembrandt

maandag 2 december 14:30 tot 16:05

IDFA in Groningen >

IDFA in Groningen >

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on