Raak mij aan! Touch me!

Voor veel vrouwen was de overgang een levensfase om alleen en zonder klagen door te maken. Voor de wereld daarbuiten was, en is, het vooral een onderwerp om grappen over te maken. Serieuze gesprekken over de beleving van en belemmeringen door de overgang hoorde je zelden. Het taboe op de bespreekbaarheid lijkt nu snel te verdwijnen dankzij een reeks populaire en openhartige boeken en documentaires. Naast de vele persoonlijke en ook vaak luchtige verhalen is er steeds meer aandacht voor de behandeling van ernstige overgangsklachten en bijvoorbeeld de invloed van de overgang op de positie en het functioneren van vrouwen op het werk.

Hoog tijd om met verschillende (ervarings)deskundigen de nieuwe aandacht voor de overgang te bespreken. Wat hebben we tot nu toe geleerd over impact van de overgang en wat kunnen én moeten mannen, vrouwen, werkgevers en partners nog allemaal leren?

Isa Hoes & Medina Schuurman willen de 40+ vrouw informeren en inspireren en de overgang uit de taboesfeer halen. Ze schrijven columns, maken de podcastserie Praktijk Isa & Medina en schreven het succesvolle boek Te Lijf. De kunst van het mooi ouder worden. Rina Knoeff is medisch historicus en hoogleraar Health & Humanities in Groningen. Ze schreef over de historische benadering van de overgang o.a. het artikel De menopauze is geen ziekte. Irene Moolhuizen is gynaecoloog bij Curilion, een expertisecentrum voor vrouwenzorg. Zij kan ons alles vertellen over de overgang, op zowel lichamelijk als mentaal gebied. De host van de avond is Alina Kiers

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Help! Ik heb een opvlieger.

  • Verouderen ; Vrouwen ; Levenskunst ; Oudere vrouwen
Isa Hoes, Medina Schuurman ; Petra Lunenburg
Te lijf [Boek] : de kunst van het mooi ouder worden
  • Dieetrecepten ; Overgangsjaren ; Voedingsleer
Marlies van Dooren,
Over de kook! [Boek] : meer dan een kookboek voor vrouwen
  • Overgangsjaren ; Vrouwen
Dorenda van Dijken, Janneke Wittekoek
Hart & hormonen [Boek] : fit de overgang in
  • Ouderdom ; Filosofie
Stine Jensen,
De beste 50 van Stine Jensen [Boek] : filosofische inspiratie over ouder worden

De highlights van ons programma maandelijks in je inbox? >

De highlights van ons programma maandelijks in je inbox? >