Raak mij aan! Touch me!

Een hartveroverende en onvergetelijke film over Gunda, een varken dat op een idyllische boerderij in Noorwegen 12 biggen grootbrengt.

De gelauwerde Russische regisseur Victor Kossakovsky is vegetariër sinds zijn prille jeugd. Met Gunda vervult hij een langgekoesterde wens: een film maken over varkens. Terwijl Kossakovsky uitgroeide tot een van de beroemdste documentaire-regisseurs van de wereld, kreeg hij deze film maar niet van de grond. Tot na een kwart eeuw de tijd eindelijk rijp bleek te zijn. In zijn zoektocht naar de Meryl Streep onder de varkens vond hij Gunda. Hij zag het meteen: “Zij is zo krachtig in haar gezicht”.

Met bijrollen voor extatische koeien en een éénpotige kip ontstond dit in zwart-wit gefilmd eerbetoon aan het dierenbestaan. De kijker wordt ondergedompeld in het dagelijks leven op een idyllische boerderij. Het is wonderbaarlijk meeslepend om te zien hoe de biggen opgroeien, hun omgeving onderzoeken en steeds volwassener worden. Het magnifieke camerawerk draagt daar enorm aan bij. Het zwartwit geeft het gras, de bloemen, de kippen en de varkens een diepte en intensiteit die je nog meer laten opgaan in alle belevenissen en ontdekkingen.

Een unieke film, die sinds de première op filmfestival Berlijn een ware zegetocht maakt en Joaquin Phoenix en Paul Thomas Anderson als grootste fans heeft.

IDFA on tour | ma 23 nov

Het International Documentary Festival Amsterdam komt weer naar Groningen! Van vrijdag 27 t/m zondag 29 november zie je brandende, schokkende en hartverwarmende documentaires. In de weken daarvoor kun je alvast een voorproefje nemen.

Alle IDFA on tour-titels

Agenda

Maandag 23 november
19:10 tot 20:43
IDFA on tour
Camera 4
€ 10,50
Vrijdag 27 november
16:45 tot 18:18
Camera 4
€ 11,50
Zaterdag 28 november
12:30 tot 14:03
Camera 5
€ 11,50
Duur
93 min
Kijkwijzer
Land
Noorwegen,Verenigde Staten
Jaar
2020
Regie
Viktor Kosakovskiy

Misschien vind je dit ook leuk

Bloody Nose, Empty Pockets Bloody Nose, Empty Pockets

Bloody Nose, Empty Pockets

Nostalgisch portret van een Amerikaanse bar en zijn stamgasten.

zondag 22 november 19:00 tot 20:39
Notturno Notturno

Notturno

Het dagelijks leven van een gezin in oorlogsgebied.

woensdag 25 november 19:20 tot 21:00
Songs of repression Songs of repression

Songs of repression

Het ontrafelen van een gruwelijke geschiedenis.

zaterdag 21 november 19:00 tot 20:29

IDFA in Groningen >

IDFA in Groningen >

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on