Raak mij aan! Touch me!

Een hartveroverende en onvergetelijke film over Gunda, een varken dat op een idyllische boerderij in Noorwegen 12 biggen grootbrengt.

De gelauwerde Russische regisseur Victor Kossakovsky is vegetariër sinds zijn prille jeugd. Met Gunda vervult hij een langgekoesterde wens: een film maken over varkens. Terwijl Kossakovsky uitgroeide tot een van de beroemdste documentaire-regisseurs van de wereld, kreeg hij deze film maar niet van de grond. Tot na een kwart eeuw de tijd eindelijk rijp bleek te zijn. In zijn zoektocht naar de Meryl Streep onder de varkens vond hij Gunda. Hij zag het meteen: “Zij is zo krachtig in haar gezicht”.

Met bijrollen voor extatische koeien en een éénpotige kip ontstond dit in zwart-wit gefilmd eerbetoon aan het dierenbestaan. De kijker wordt ondergedompeld in het dagelijks leven op een idyllische boerderij. Het is wonderbaarlijk meeslepend om te zien hoe de biggen opgroeien, hun omgeving onderzoeken en steeds volwassener worden. Het magnifieke camerawerk draagt daar enorm aan bij. Het zwartwit geeft het gras, de bloemen, de kippen en de varkens een diepte en intensiteit die je nog meer laten opgaan in alle belevenissen en ontdekkingen.

Een unieke film, die sinds de première op filmfestival Berlijn een ware zegetocht maakt en Joaquin Phoenix en Paul Thomas Anderson als grootste fans heeft.

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Gunda.

Taal
Geen dialoog
Duur
93 min
Kijkwijzer
Land
Noorwegen,Verenigde Staten
Jaar
2020
Regie
Viktor Kosakovskiy

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on