Raak mij aan! Touch me!

Twintigers Susan en Anne zijn innig bevriend en wonen samen.

Naast de zoektocht naar werk en relaties delen ze ook de droom om te leven van kunst; Anne als schrijver en Susan als fotograaf. Totdat Anne vertelt dat ze gaat trouwen, waardoor Susan alleen achterblijft in het nieuwe appartement in de grote stad. Ze klust wat bij op bar mitswa’s en bruiloften, maar vindt haar draai niet. Net zo min als Anne, in de rol van huisvrouw. ‘I’m gonna be old before I get to do what I want and then I’ll have forgotten what it was!’, roept Susan gefrustreerd uit.

Nadat Claudia Weill jaren had gefilmd voor documentaires, wilde ze haar observerende blik gebruiken voor een eigen verhaal. Het viel haar op dat ze op het bioscoopscherm nooit iemand zag die op haarzelf of haar vriendinnen leek. Dat veranderde ze met haar speelfilmdebuut Girlfriends. Het ging Weill niet om de mooie, slimme hoofdpersoon die ze altijd zag, maar om de minder knappe sidekick, die het in films van haar persoonlijkheid moet hebben. Iemand die geen droomleven heeft, maar dat voor zichzelf moet zien te maken, hoe onhandig dat ook gaat.

Girlfriends werd een inspiratie voor onder meer Frances Ha (Noah Baumbach), Lady Bird (Greta Gerwig) en Girls (Lena Dunham), waarvoor Weill op uitnodiging van Dunham een aflevering regisseerde. De film focust zich op twee vrouwen en hun keuzes, dromen en angsten, waarbij hun vriendschap net zo serieus wordt genomen als een romantische relatie – verfrissend in 1978, en nog steeds in 2021.

Let op: deze film is Engels gesproken en niet ondertiteld.

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Girlfriends.

Taal
Engels gesproken, niet ondertiteld
Duur
88 min
Acteurs
Melanie Mayron, Anita Skinner, Eli Wallach, Christopher Guest
Land
Verenigde Staten
Jaar
1978
Regie
Claudia Weill

Women Make Film

Sinds het begin van de cinema schrijven, regisseren en produceren vrouwen films. Maar in filmlijstjes en bij prijsuitreikingen vind je ze niet zo vaak. In september 2021 zie je daarom de nieuwe monumentale docuserie Women Make Film: A New Road Movie Through Cinema én vertonen we zo’n 25 essentiële, verrassende en plafondbrekende parels van vrouwelijke filmmakers.

In samenwerking met Internationaal Filmfestival Assen.

Meer Women Make Film

Petite Maman

Petite Maman

Verhaal waarin de grenzen tussen heden en verleden vervagen

zondag 19 september 16:00 tot 17:22

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >

Wekelijks filmnieuws in je inbox? >