Raak mij aan! Touch me!

"De afgelopen twintig jaar zijn er 400.000 migranten op Lampedusa aan land gegaan. In een poging de Straat van Sicilië over te steken richting Europa zijn naar schatting 15.000 mensen omgekomen."

Dat is de tekst waarmee Fire at Sea begint, winnaar van de Gouden Beer op het 66e filmfestival van Berlijn in 2016. De film laat twee volledig gescheiden werelden zien. De bezigheden van verschillende bewoners vormen samen een mozaïek van het dagelijks leven op het piepkleine Italiaanse eiland: een vrouw bereidt de lunch, de dj van het lokale radiostation zendt zijn verzoekplaatjesprogramma uit, een man duikt naar zee-egels. Met als belangrijkste personage de twaalfjarige Samuele, die Engels moet leren op school, maar liever met zijn katapult op vogels schiet.

Een groter contrast met de barre nood van bootvluchtelingen uit Afrika is nauwelijks denkbaar. Onze gids naar hun wereld is de arts Bartolo, die ons de verschrikkingen toont, vanaf het moment dat de kustwacht hen uit zee haalt tot hun aankomst in het opvangcentrum. De beelden onderstrepen zijn oproep tot een menselijker opvang.

Gianfranco Rosi

Gianfranco Rosi is de hoofdgast van IDFA Amsterdam. Hoewel hij slechts zes lange films maakte, bestaat zijn oeuvre uit meesterwerken die een unieke blik op de samenleving bieden. Tijdens IDFA Groningen zie je vier van deze films. Filmjournalist Gerlinda Heywegen noemt het werk van Rosi in hoge mate intrigerend en humanistisch. Zijn camera is intens geduldig net als de regisseur zelf. Rosi kiest voor de mens, altijd. Of hij nu "goed" of "slecht" is. Hij geeft zijn overwegingen en zijn beeldtaal door aan zijn publiek met een open uitnodiging niet te oordelen of veroordelen

Agenda

Er zijn (nog) geen nieuwe data ingepland voor Fuocoammare.

Taal
Italiaans gesproken, Nederlands ondertiteld
Duur
108 min
Land
Italië, Frankrijk
Jaar
2016
Regie
Gianfranco Rosi

Misschien vind je dit ook leuk

Notturno Notturno

Notturno

Het dagelijks leven van een gezin in oorlogsgebied.

zaterdag 5 december 11:35 tot 13:25

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on