Raak mij aan! Touch me!

Dit jaar vieren we 75 jaar bevrijding van Nederland. Dat doen wij onder andere door stil te staan bij verhalen uit die tijd, maar ook uit deze tijd. Zo ook het verhaal van de burgemeester van Palermo: Leoluca Orlando.

Leoluca Orlando (1947) is de huidige burgemeester van Palermo (Sicilië). De charismatische burgemeester verwelkomde persoonlijk migranten in de haven wanneer zij voet op Italiaanse, en daarmee Europese, bodem zetten. Dit is opmerkelijk omdat in Italië de weerstand toeneemt tegen mensen die vanuit Afrika of Turkije de Middellandse Zee oversteken. Volgens Orlando hebben migranten het recht voor een ander land te kiezen. “In plaats van ze af te wijzen zouden we ze met open armen moeten verwelkomen.”

De uitgesproken Leoluca Orlando ontvangt de Four Freedoms Award 2020 voor zijn inzet voor de Vrijwaring van Vrees. Volgens het juryrapport vanwege “zijn niet aflatende toewijding om de mensenrechten in het algemeen en de humane behandeling van vluchtelingen in het bijzonder te verdedigen.”

Orlando spreekt in Groningen over hoe hij kijkt naar vluchtelingen en migranten, vertelt over zijn strijd tegen de maffia en hij geeft zijn visie op mensenrechten in een globaliseerde wereld.

Four Freedoms Tour

Dit jaar organiseert Vrijheidscolleges i.s.m. de Roosevelt Foundation de Four Freedoms Tour.

De (inter)nationale sprekers, die op 14 april een Four Freedoms Award ontvangen voor hun bijzondere inzet voor vrijheid, spreken op 15 en 16 april op verschillende locaties in het land.

Four Freedoms Tour

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on