Raak mij aan! Touch me!

“Ik wil dat je begrijpt waarom je vader en ik deze keuzes hebben gemaakt, waarvoor we vochten.”

For Sama is de eerste documentaire van de 26-jarige Syrische burgerjournalist Waad al-Kataeb. Ze draagt de film op aan haar pasgeboren dochter. “Ik wil dat je begrijpt waarom je vader en ik deze keuzes hebben gemaakt, waarvoor we vochten.” Met een eenvoudige digitale camera legt ze de Syrische opstand tegen dictator Assad in rebellenbolwerk Aleppo vast, vanaf het begin tot aan de gedwongen evacuatie eind 2016.

Er gebeurt veel in die vijf jaar: de hoopgevende revolutie wordt neergeslagen, de stad belegerd en continu gebombardeerd. Al-Kataeb filmt het oorlogsgeweld in al zijn bloederige details en dreiging met handheld camera, soms als bijna-slachtoffer. Ze ziet de gevolgen van dichtbij: haar man werkt als arts in een van de weinige overgebleven ziekenhuizen in de stad. Binnen de gruwelijke dagelijkse realiteit van de oorlog ervaren we met haar de onzekere toekomst voor haar kind.

Het commentaar daarop bereikt ons als een brief van een moeder aan haar kind. Veel dichterbij dan dit kan een oorlog niet komen.

"Een hartverscheurende getuigenis"
NRC 4624
"Hartverscheurend en moedig verslag"
de Volkskrant 4625
"Een oorlogsfilm en een liefdesbrief: iedereen zou dit moeten zien"
Trouw 4626

Wil je iets doen?

Deze film gezien en wil je iets doen? De regisseur roept op om https://www.actionforsama.com/take-action te ondersteunen.

Tot wanneer draait deze film? Komen er nog voorstellingen bij?

Elke maandag puzzelen we het programma voor de komende filmweek (donderdag t/m woensdag) in elkaar. Check maandag om 17.00 uur onze website om te zien of deze film verlengd wordt.

Taal
Arabisch gesproken, Nederlands ondertiteld,Arabisch
Duur
100 min
Kijkwijzer
Acteurs
Hamza Al-Khateab, Sama Al-Khateab
Land
Verenigd Koninkrijk
Jaar
2019
Regie
Waad al-Kateab

Docs

Iedere woensdagdavond (oké, eigenlijk nog vaker): intrigerende, soms verontrustende en altijd interessante documentaires

Docs

Wekelijks de filmnieuwsbrief in je inbox >

Wekelijks de filmnieuwsbrief in je inbox >

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on